'Dodik nije jedini, ali je najaktuelniji problem u BiH!'


Objavljeno: 2021-11-26 10:09'Sankcije postoje, ali neće biti usmerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince', naglasio je Eskobar. 


Foto: Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar ocijenio je da Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije.

Eskobar je u Zagrebu, gde je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje, rekao za Hinu da ga više brinu demografske i ekonomske teškoće u BiH od etničkih pitanja.

Naglasio je da uređenje sa tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH.

"Politički konsenzus može biti postignut ograničenim reformama, a ne izmenom strukture Dejtona", rekao je Eskobar, dodajući da SAD sa bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmeni izbornog zakona kako bi bila zadovoljena sva tri naroda u BiH.

Naveo je da ne voli da govori o sankcijama jer, kako je rekao, "ne želi da region stekne utisak da su SAD u njoj angažovane prvenstveno sankcijama“.

"Sankcije postoje, ali neće biti usmerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince", naglasio je Eskobar.

Dodao je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kako je rekao, "nije jedini, ali je najaktuelniji problem" u BiH.


Izvor: Sputnik

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.