7 BOJA: Nemate farbu? Obojite jaja uz pomoć onoga što imate u kući!


Objavljeno: 2020-04-17 09:56Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi.


Foto: Vaskršnja jaja

Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.

 

Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.

 

Pred vama su 8 zanimljivih predloga... a boje koje možete dobiti pomoću namirnica su braon, ružičasta, zelena, plava, crvena, narandžasta i žuta.

 

1. Braon boja

 

Ukoliko želite da jaja budu braon boje, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, ljuske oraha skuvajte zajedno s jajima ili crni čaj dodajte u vodu za kuvanje jaja.

 

2. Ružičasta boja

 

Ako želite da jaja obojite u ružičasto sa jajima zajedno kuvajte cveklu, sok od brusnica ili vodi za kuvanje jaja dodajte sok od crvenog grožđa.

 

3. Zelena boja

 

Ako biste jaja da obojite u zeleno možete jednostavno listove svežeg spanaća skuvati zajedno sa jajima.

 

4. Plava boja

 

Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima, jaja obojte sokom crnog grožđa.

 

5. Crvena boja

 

Za crveno obojena jaja zajedno sa jajima skuvajte ljuske ljubičastog luka ili jaja obojite sokom od šipka.

 

6. Narandžasta boja

 

Za narandžasto obojena jaja ljuske crnog luka ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima, u vodu za kuvanje jaja dodajte čili-prah ili mlevenom crvenom paprikom obojte vodu za kuvanje jaja.

 

7. Žuta boja

 

Ako želite da jaja obojite u žuto možete da sa jajima skuvate koru limuna, pomorandže ili vrhove šargarepe. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice.


Izvor: BN radio

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.