AUSTRIJA: Ne putujte u zemlje zapadnog Balkana!


Objavljeno: 2020-07-04 09:42Austrija je izdala upozorenje svojim državljanima da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana. Područje je dugo bilo pošteđeno od korona virusa, da bi se zaraza odjednom drastično počela povećavati. Njemački Spiegel pokušao je dati odgovor na pitanje zašto je to tako.


Foto: "U BiH povećanje zaraze za 75%, u Srbiji za 125%, a u Hrvatskoj za čak 232%"

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je svjestan da to nije laka odluka, tim više što je usko povezan s Balkanom. No, stanje s korona virusom u Evropi trenutno nalikuje "vrlo krhkom porculanskom okviru".

 

Austrija je u srijedu izdala najveći nivo upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Dugo je izgledalo kao da će regija biti relativno pošteđena od pandemije. Ali sada se novi slučajevi zaraze dramatično povećavaju, piše "Spiegel".U Bosni i Hercegovini za 75 posto u odnosu na prethodnu sedmicu; u Hrvatskoj za čak 232 posto, a u Srbiji za 125 posto.

 

Vlada u Beču uz pomoć tih brojki uspostavlja nivo bezbjednosti za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Austrijanci koji su se u trenutku objave odluke našli u tim zemljama trebalo bi da "hitno" napuste zemlju.

 

Svi koji se vraćaju moraju u karantin 14 dana ili trebaju negativan COVID-19 test.

 

Austrija se sa svojim upozorenjem za putovanje takođe protivi zajedničkoj preporuci Evropske unije donesene ove sedmice, koja se odnosi na dozvolu za slobodno putovanje iz Srbije i Crne Gore u zemlje Evropske unije.

 

"Spiegel" piše da se ne može govoriti o drugom talasu pandemije na Balkanu budući da, kako ističu, virus stiže sa zakašnjenjem. Vlade su rano uvele mjere za suzbijanje korona virusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme, i tako su dugo imale mali broj zaraženih.U proteklih nekoliko sedmica zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisaka, što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama, piše "Spiegel".


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.