Austrija: Cijeli zapadni Balkan na 'zelenoj listi', pakuju se koferi


Objavljeno: 2021-07-06 11:48Sve zemlje zapadnog Balkana naći će se od četvrtka na epidemiološkoj 'zelenoj' listi Austrije


Foto: Austrija: Cijeli zapadni Balkan na "zelenoj listi"

Kako je najavljeno u Beču, u uredbi koja stupa na snagu u četvrtak, građani svih zemalja zapadnog Balkana moći će da uđu u Austriju. Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na "zelenoj listi", a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i tzv. Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa "zelene liste" moći će da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, s vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) - Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson & Džonson - i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) - kineski Sinofarm i Sinovak.

Ruski Sputnjik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom kovid 19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji se dolaze iz zemalja sa "zelene" liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj virusa korona, zbog čega će svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji morati u karantin.

To već važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Južnu Afriku.


Izvor: Tanjug

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.