Austrija se u ponoć 'zaključala' treći put


Objavljeno: 2020-12-26 09:41U Austriji su od ponoći na snagu stupile nove pooštrene mere u borbi protiv pandemije koronavirusa, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine. 


Foto: Austrija se u ponoć 'zaključala' treći put

Treće zaključavanje trajaće mesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju "otključavanje" biti moguće od 18. januara.


Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio celodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod lekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te i u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.Pooštrene mere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.


To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje sa onima koji nisu ukućani.


Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, drogerija, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene.


Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni.


Ostaju zatvoreni i restorani i hoteli, kao i kulturne ustanove.


Na javnim mestima ostaje pravilo distance o jednog metra prema drugim osobama, a u zatvorenom prostoru mora se nositi i maska.Takođe, do 18. januara na snazi je stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.