Auto-test: BMW Serije 7 i X7 – prva klasa


Objavljeno: 2019-08-15 19:35BMW je za novinare organizovao više nego ekskluzivnu avanturu. Zadatak je bio da se prođu najlepši predeli zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. I to prvom klasom. Ne avionom, već u najprestižnijim modelima Serije 7 i X7.


Foto: Auto Magazin

Krajem prošle godine BMW je redizajnirao svoju najprestižniju limuzinu – Seriju 7, a praktično istovremeno je predstavio i potpuno novi model u SUV gami – X7.

 

Obe "sedmice" ne samo da predstavljaju vrhunac inženjeringa bavarskog proizvođača, već su najbolje što svetska automobilska industrija generalno može da ponudi.

 

Naravno, kada su u pitanju najluksuznije limuzine i SUV modeli. Jedino ekskluzivnije ime je Rols Rojs, ali ono je već kategorija za sebe.

 

BMW X7

 

Ako je vožnja Serijom 7 i "iks-sedmicom" ekvivalent prvoj klasi u avionu, Rols bi bio privatni avion. Ekipa "Auto magazina" je dobila privilegiju da se nađe u društvu malobrojnih kolega iz drugih zemalja i da uživa u punom luksuzu i usluzi BMW-ove prve klase.

 

Ruta je zamišljena tako da se prolazi kroz nekoliko zemalja, pomalo zapostavljenih na listi najatraktivnijih destinacija Evrope. Karavan "sedmica" i "iks-sedmica" je krenuo iz Poljske, nastavio put Češke, Slovačke i Mađarske, zatim Rumunije i Bugarske, da bi cilj bio u Grčkoj.

 

BMW

 

Kompletno putovanje je podeljeno na nekoliko etapa, a mi smo dobili priliku da najprestižnije modele BMW-a provezemo nazad, od Soluna preko Banskog, do Sofije. Domaćini iz Minhena su pripremili praktično sve verzije limuzine i SUV-a. Prvog dana izbor je pao na X7, i to u najjačoj dizel varijanti – M50d.

 

Redni šestak raspolaže sa okruglo 400 "konja" i čak 760 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta, koji može da se poredi i sa nekim kamionima. Do "stotke" stiže za svega 5,4 sekunde, tako da može da stane na crtu i ozbiljnim sportskim automobilima. S obzirom da je ruta obuhvatala veliki deo vožnje auto-putem, nismo odoleli a da ne isprobamo maksimalna ubrzanja.

 

BMW

 

Ogromni SUV težak dve i po tone sa lakoćom katapultira putnike. Ne zna se šta više fascinira, da li vazdušno ogibljenje koje čini da vožnja i po lošijem putu deluje kao lebdenje na oblacima, ili izuzetna zvučna izolacija.

 

Ni na jedno nismo navikli, pa je organizmu potrebno i određeno privikavanje na čulne ugođaje. A da ih ima, ima ih. Za početak, prvo su nas fascinirali materijali, kako i dolikuje u najvišoj klasi. Plastike ovde praktično i nema. Sve što nije pod lakiranim drvetom, obloženo je kožom ili aluminijumom. Išlo se toliko daleko da je čak i donji deo tapacirunga zadnjih vrata presvučen proštepanom kožom.

 

Primerak koji smo vozili je imao šest sedišta u tri reda. To znači da su pozadi individualne fotelje, sa elektro-podešavanjem. Svaka fotelja ima svoj tablet, sa skoro istim funkcijama koje su dostupne vozaču i suvozaču na centralnom displeju.

 

 

To znači da može da se bira muzika, da se gleda navigacija, podešava sedište (uključujući i sedište suvozača) i slično. Svaki putnik ima i svoju zonu klima-uređaja, s tim što je trećem redu dodeljena samo jedna, peta zona.

 

Treći red ima čak i sopstvenu „panoramu“ krova, sa sopstvenom roletnom. Sve je na dugme, uključujući obaranje i izvlačenje sedišta na struju. I u varijanti kada su sva podignuta, prtljažnik ima zapreminu od 326 litara. Nama je bilo dovoljno da stavimo dva kabinska kofera.

 

BMW

 

Aktivacija programa "celo telo" je za svaku preporuku, jer koristi jastuke i u leđnom i u donjem delu sedišta. Posle vožnje auto-putem, skrećemo na magistralu, koja vode do jednog od najpoznatijih skijališta u Bugarskoj. Bansko je destinacija do koje asfalt nije baš u sjajnom stanju. X7 koristi sve potencijale vazdušnog ogibljenja.

 

"Adaptivni" mod je prava mera, jer se sistem trudi da ispegla ne samo neravnine, već i naginjanja u krivinama ali i ljuljanja prilikom kočenja i ubrzanja. Termin „vožnja po oblacima“ tek sada dobija pravo značenje.

 

Inače, "adaptivni" režim, baš kao i "komfort", koristi srednji od pet nivoa visine karoserije. Dobar asfalt i ograničenje od 90 km/h koristimo da testiramo "sport" mod.

 

BMW

 

On spušta X7 na drugi nivo. Hod ogibljenja postaje ozbiljno kraći, a ljuljanje se drastično redukuje. Ovo su već trenuci kada M50d pokazuje svoje najbolje sportske osobine, sa izuzetno brzim prolascima kroz krivine, kao da nije SUV.

 

Odziv na gas postaje daleko brži, energičniji. Pun gas najčešće nije dobra odluka, s obzirom na ogromnu snagu motora. Patosiranje da, ali samo na kratko. Neverovatno je koliko pritisak na dugme menja karakter automobila. Uz idilične pejzaže na najlepši način upoznajemo sva lica X7.

 

Novi dan donosi nove avanture. Sada je na red došla redizajnirana limuzina. Dosta toga je promenjeno, manje na planu estetike a više u oblasti mehanike.

 

BMW

 

Čuvena povećana maska hladnjaka uživo izgleda mnogo bolje nego na slikama. Sa njom auto deluje, u najmanju ruku, impozantnije.

 

Dobijamo ključ na kome piše 745Le xDrive. Budućnost je, svidelo se to nekima ili ne, u elektrifikaciji. BMW nas nežno uvodi u svet strujnih kola već godinama unazad.

 

Hibrid je idealan prelaz, može se reći i "najbezbolniji". Sa njim ste postali ekološki podobni, a opet, niste se odrekli onog najvažnijeg – zvuka i osećaja koji pruža redni šestak.

 

Ovo je, zapravo, plag-in hibrid, koji može da pređe samo na struju pedesetak kilometara. To je jedna od novina na redizajniranom modelu. Između novog 745e i starog 740e je velika razlika.

 

 

Ima benzinski motor zapremine 3,0 umesto 2,0 litra, a ukupna snaga sistema je povećana sa 326 na 394 konjske snage. Povećana je i autonomija samo na struju, za dvadesetak kilometara.

 

Produžena verzija je sam vrhunac ponude BMW-a, kada su najprestižnije limuzine sveta u pitanju. Pozadi možete komotno da ispružite noge. Sve je u koži i drvetu, a generalni osećaj luksuza i kvaliteta je još bolji nego na X7.

 

Na aerodromu nas je pokupio vozač u sličnom primerku, pa smo imali prilike da budemo voženi pozadi. Teško je zamisliti da postoji nešto luksuznije i sofisticiranije od "sedmice" sa skoro svom dodatnom opremom.

 

Sada je rad da mi vozimo. Auto je punog rezervoara i punih baterija. Isprobavamo nove programe masaže ali i različite ambijentalne parfeme integrisane u ventilaciji.

 

BMW

 

Magistralni put nam omogućava da velikom brzinom prolazimo kroz krivine i da testiramo međuubrzanja. Ispred nas su kolege u 750i xDrive.

 

Pod haubom im je 4,4 V8 sa 530 KS, koji do 100 km/h stiže za okruglo 4,0 sekunde! Naš hibrid ih sa lakoćom stiže, iako ima par cilindara i 136 KS manje.

 

Sporiji smo za 1,1 sekundu do "stotke", što se u vožnji magistralom i ne oseća previše. Elektro-motor nam za trenutak daje prednost, zbog trenutne isporuke maksimalnog obrtnog momenta na dodir gasa.

 

To se posebno oseća prilikom preticanja. Na autobanu se već ne bismo proslavili. Ovako, pratimo ih u stopu. Povremeno bacamo pogled na instrumente; osim iznenađenja u pogledu brzine, šokira nas i potrošnja.

 

BMW

 

Zahvaljujući baterijama i elektro-motoru, snažna "sedmica" troši kao mali gradski auto.

 

Razlika u voznoj dinamici u odnosu na X7 je, očekivano, ogromna. Limuzina se manje naginje i agilnija je u krivinama. Na kraju krajeva, i prestižnija je.

 

Ipak, najvažnije je to da je BMW X7 zadovoljio ukuse i afinitete svih kupaca, u skladu sa željama i potrebama. Do Sofije, našeg konačnog odredišta na etapi broj 7, stižemo u najvišem mogućem stilu.

 

Pre svega, potpuno relaksirani, što zbog vazdušnog ogibljenja, što zbog masaže, a najviše zbog neprikosnovenog osećaja raskoši i prestiža, kakav omogućava BMW Serije 7.

 

BMW X7 za sada dostupan u tri varijante

 

Prodaja novog BMW-a X7 i redizajnirane Serije 7 uveliko je počela kod nas. Dostupni su i automobili za test vožnje.

 

X7 ima početnu cenu od 89.990 evra i ona je identična za benzinca X7 xDrive40i sa 340 KS i dizelaša X7 xDrive30d sa 265 KS.

 

X7 M50 kakav smo imali prilike da testiramo može da se nabavi od 115.990 evra.

 

Spisak standardne opreme je vrlo dug, pa između ostalog, obuhvata vazdušno ogibljenje i panoramski krov.

 

Nebo je granica

 

Interesantno je da je BMW serije moguće poručiti u praktično beskonačnom broju kombinacija i personalizacija. Za to je zaslužno i BMW Individual odeljenje, koje izlazi u susret i najzahtevnijim klijentima.

 

Na raspolaganju je veliki broj motora, dve dužine međuosovinskog rastojanja, kao i pogon na sva četiri točka.

 

Sve to se odnosi i na "i Performance" modele, odnosno, na hibride. Cena "sedmice" počinje od 84.300 evra, koliko košta 730i sa 2,0 benzincem od 265 KS.

 

BMW The 7 The X7
Model 745Le xDrive X7 M50d
Zapremina (ccm) 2998 2993
Snaga (kW/KS) 290/394 294/400
Maks. o. moment (Nm) 600 760
Dimenzije D/Š/V (mm) 5260/1902/1479 5151/2000/1805
Međuos. rastojanje (mm) 3210 3105
Masa (kg) 2000 2460
Prtljažnik (l) 420 326-2120
Maks. brzina (km/h) 250 250
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 5,1 5,4
Pros. potrošnja (l/100 km) 2,6 7,4


Izvor: Auto Magazin

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.