BANJALUKA: Kamere detektuju nevezanje pojasa i telefon


Objavljeno: 2021-05-28 13:49Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pustilo je zvanično u rad pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, koji je instaliran u banjalučkom naselju Lazarevo, u Bulevaru srpske vojske.


Foto: RTRS

Iz MUP-a je saopšteno da je ovaj projekat izabran kao jedan od deset najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih ideja po projektu "Inovacijski izazov - Banjaluka - grad budućnosti", koji su zajednički pokrenuli UNDP i grad Banjaluka, a koji je podržalo Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.


U saopštenju se navodi da sistem detektuje nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona prilikom upravljanja motornim vozilom.


U saopštenju se dodaje da je cilj ovog pilot-projekta da se primjenom pametnih tehnologija unaprijedi bezbjednost saobraćaja provođenjem preventivnih mjera, ali i da se prikupe statistički podaci praćenjem prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa i korištenja mobilnog telefona.


Namjera je da se izvrši preventivni uticaj na svijest građana - da postanu svjesni svoje odgovornosti, te da se na taj način smanji broj saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture.


Na osnovu znanja i tehnologija, realizovan je pilot-projekat koji ima za cilj prevenciju, na način da građani dobijaju upozorenje na LED displeju o korištenju mobilnog telefona, nekorištenju sigurnosnog pojasa i dnevnoj statistici detektovanih prekršaja.


Instalirana kamera na pomenutoj lokaciji ima ugrađenu analitiku za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, detekciju nekorištenja sigurnosnog pojasa i korištenje mobilnog telefona u vožnji.


Sistem, osim kamere, ima i fleš lampe koje služe za osvjetljenje vozila radi kvalitetnije fotografije i veće tačnosti, a lampe blicaju na svako vozilo, a ne samo vozilo u prekršaju.


Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju se ispisuju registarske oznake vozila u prekršaju i upozorenje "Vežite pojas" i "Ne koristite mobilni telefon".


- Na ovaj način se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju upozoravaju na nepoštovanje saobraćajnih pravila koje u velikoj mjeri može ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju - naveli su iz MUP-a.


Izvor: RTRS

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.