BEČ: Pala kriminalna grupa naših ljudi - organizatora lažnih brakova!


Objavljeno: 2020-09-18 14:11Austrijska policija razbila je kriminalnu grupu, na čijem čelu se nalazio državljanin Srbije, koja je organizovala lažne brakove s ciljem dobijanja boravišne dozvole.


Foto: Kriminal u organizaciji lažnih brakova

Policija za strance, uz pomoć Kriminalističke službe Beča, nakon duge istrage ušla je u trag bandi koja je posredovala kod najmanje 27 lažnih brakova.


Kako se navodi u saopštenju, Srbin je osumnjičen da je sa dva saučesnika, državljanima Austrije i građanima trećih država, odnosno Srbije, Bosne i sa KiM*, organizovao sklapanje lažnih brakova, najčešće sa mađarskim državljanima.


Po posredovanju takvog braka banda je zahtevala u proseku po 10.000 evra, a brakovi su sklapani u Srbiji.


Cilj tih brakova je bio da lice koje je za tu uslugu platilo dobije boravišnu dozvolu u Austriji, a time i pristup tržištu rada, socijalnim sistemu.


Bračni partneri koje bi pronalazili nisu nikada bili prijavljeni u Austriji i dolazili bi u Beč samo za obavljanje potrebnih poslova pred državnim ustanovama.


Za pristanak na sklapanje lažnog braka dobijali bi po 3.000 evra po ugovoru.


Istragom je policija ušla u trag, između ostalog, i jednoj velikoj mađarskoj romskoj porodici iz koje su pripadnici oba pola učestvovali u sklapanju lažnog braka sa državljanima zemalja izvan EU.


Osumnjičeni nisu organizovali samo sklapanje lažnih brakova, već su i za petocifrene svote organizovali prividna zaposlenja u Beču preko lažnih firmi.


Za te potrebe je jedan osumnjičeni stavio na raspolaganje svoju mrežu lažnih firmi.


Izdavanjem potvrde o plati i ugovora o radu „klijent“ je mogao da prikupi potrebne papire za boravišnu dozvolu.


Ukupno je policija do sada uspela da dokaže 59 krivičnih dela organizovane prevare u sticanju prava na boravak, lažne brakove, to jest falsifikovanje dokaza.


Kako je saopšteno, 48 osoba je saslušano, a za devetoro lica raspisane su poternice.


Izvor: Alo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.