Bronza Marku Jojiću na Matematičkoj olimpijadi


Objavljeno: 2021-07-30 11:28Marko Jojić, maturant banjalučke Gimnazije, ostvario je veliki uspjeh na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) i osvojio je bronzanu medalju te tako na najbolji mogući način završio srednjoškolsko školovanje. 


Foto: Marko Jojić

IMO se zbog pandemije virusa korona održao online iz Sarajeva, a učestvovalo je 107 zemalja, što dodatno pokazuje koliko je veliki rezultat ostvario Jojić.


On za "Nezavisne" priča da mu se ljubav prema matematici pojavila još kada je išao u osnovnu školu.


"Na Internacionalnu matematičku olimpijadu sam do sada išao tri puta: prvi put nisam osvojio ništa, drugi put sam dobio pohvalu, dok sam, evo, treći put osvojio bronzanu medalju. Ipak, nisam zadovoljan kako sam uradio jer sam pogriješio u prvom zadatku", kazao je Jojić.


Prema njegovim riječima matematika mu je velika ljubav, a nakon završetka srednje škole planira da se i dalje nastavi baviti ovim predmetom.


"Završio sam banjalučku Gimnaziju, kao i s tim takmičenjima, ali ipak ću nastaviti da se bavim matematikom jer ću studirati teorijsku matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu", naglasio je Jojić.


Bojan Pažin, profesor matematike u banjalučkoj Gimnaziji i mentor Marka Jojića, kazao je da je prvobitno planirano da se IMO održi u Sankt Peterburgu u Rusiji, ali je zbog pandemije ipak održano online.


"Marko je poznat i već iskusan takmičar koji je posvećen matematici, odnosno takmičenjima iz matematike, još i prije upisa u Gimnaziju. Navikli smo od njega da osvaja razne medalje, tako da smo nekako i očekivali da će on učiniti ovaj izuzetan rezultat, kako za našu Gimnaziju, tako i za čitavu BiH", naveo je Pažin za "Nezavisne".


Dodao je da je na ovom takmičenju učestvovalo 107 država i više od 600 takmičara.


Izvor: Nezavisne

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.