CIN otkriva šta je sporno sa Dodikovom vilom


Objavljeno: 2022-03-25 10:06Novo saslušanje Dodika u Tužilaštvu BiH zakazano je za 10 dana. Mediji navode da je konačno tužilaštvu stigla i dokumentacija iz Beograda. Novo saslušanje za 10 dana Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u vezi sa kupovinom vile u elitnom naselju Dedinje u Beogradu.


Foto: Sporna vila Milorada Dodika

“Pozvali su me tamo, rekli su mi da dolazim tu kao neko ko je osumnjičen, a onda su mi objasnili da sam svjedok”, rekao je Dodik na press konferenciji.

Riječ je o milionski vrijednoj trospratnici od 342 kvadrata, sa dvorištem i garažom koja se nalazi u sklopu zgrade. Dodik je ovu nekretninu kupio 2007. godine kada je bio premijer Republike Srpske (RS).Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2009. godine otkrio da je Dodik morao platiti vilu da bi bio upisan kao njen vlasnik, ali je kredit za njenu kupovinu dobio tek osam mjeseci kasnije.

Prema dostupnim dokumentima, vilu je izgradio „Koling“ iz Beograda. Kada je ova kompanija prestala plaćati kredit, vilu je preuzela Komercijalna banka iz Beograda, ponudivši je zatim na prodaju. Kupio ju je Dodik u maju 2007. godine za 850.000 evra.

 

Prema procjeni nekoliko agenata za nekretnine koje su novinari kontaktirali, tržišna vrijednost vile se u tom periodu kretala od 1,2 do 1,5 miliona evra.

Na upit novinara CIN-a kako je moguće da banka proda vilu za nižu cijenu od tržišne, tadašnji direktor Marketinga Komercijalne banke iz Beograda Goran Milićević je rekao da banka ima na to pravo kako bi zaštitila uloženi novac.U prvom razgovoru sa novinarima u julu 2009. godine Milićević je saopštio da je Dodik dao najbolju ponudu i da je „nudio plaćanje u kešu“, što je ova banka prihvatila. Međutim, nekoliko dana kasnije u ponovljenom telefonskom razgovoru on je rekao da se „baš i ne sjeća da je ponuda Dodika bila u kešu“.

Dodik je u Narodnoj skupštini RS u julu 2009. rekao da ima vilu u Beogradu, ali da je pod hipotekom te da ju je iznajmio jednom stranom predstavništvu i da od te kirije otplaćuje kredit.

Novinari CIN-a su otkrili da je vila pod hipotekom na iznos 750.767 evra. No, vrijeme dobivanja kredita, upisa hipoteke i vlasništva se nisu podudarali.

Naime, Dodik je vilu kupio u maju 2007. godine, a uknjižavanje vlasništva nad vilom mu je odobreno početkom novembra iste godine. Da bi vilu mogao upisati na svoje ime, morao je platiti 850.000 evra Komercijalnoj banci, potvrdio je Milićević novinarima: „Normalno je da se kupoprodajna cijena mora uplatiti u potpunosti kako bi se prenijelo pravo vlasništva.“

Takođe, vlasništvo se ne može upisati ukoliko nije plaćen porez na kupovinu nekretnine. Poreska uprava odbila je CIN-u dati informaciju da li je Dodik platio porez, pravdajući to Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Nepunih osam mjeseci kasnije, krajem juna 2008. godine, Dodik je podigao kredit kod Pavlović International Bank iz Bijeljine u iznosu od 1,46 miliona KM ili 750.767 evra sa rokom otplate 102 mjeseca i godišnjom kamatnom stopom 7%. Hipoteka na vilu je upisana 19. marta 2009. godine.

Na press konferenciji nakon davanja iskaza u Tužilaštvu Dodik je rekao da navodi CIN-a nisu tačni i da ima dokumente koji pokazuju da je kredit od 740.000 evra sa Pavlović bankom zaključio 2007. godine. Objasnio je da je tim novcem platio vilu, a godinu kasnije zaključio novi ugovor sa dužim rokom otplate i višom kamatom.

Dodik kaže da je dio kredita otplaćivao od izdavanja vile „jednom ambasadoru“, dijelom od plaće, a dijelom od prodaje dva stana u Beogradu. On tvrdi da kredit otplaćuje i dalje, objavio je portal CIN.

Pojedini mediji su objavili da je dokumentacija na koju je Tužilaštvo BiH godinama čekalo konačno stigla iz Srbije.Na portalu Istraga danas je objavljeno da je Dodik u Tužilaštvu BiH ustvrdio da se radi o "ozbiljnim stvarima" i da mu je na njegov zahtjev odobreno odgađanje saslušanja. Novo saslušanje Dodika u Tužilaštvu BiH, prema saznanjima tog portala, zakazano je za 10 dana.


Izvor: CIN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.