Čović obećao, Dodik izvršio!


Objavljeno: 2021-12-04 11:31'Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo juče ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre', kazao je Čović. 


Foto: Čović obećao, Dodik izvršio!

Lider HDZ Dragan Ćović, gostujući u programu HRT-a otkrio da je bio posrednik u vraćanju srpskih predstavnika u Parlamentarnu skupštinu BiH i to u dogovoru sa međunarodnom zajednicom.

 

- Treba voditi računa da je pristup tom zasjedanju parlamentarne skupštine, odnosno Domu naroda, bio dogovor s međunarodnim institucijama da ponovno pokrenemo rad zakonodavnog tijela koji je umirovljen upravo zbog nametnutog rješenja koji dopunjava krivični zakon BiH, a mi smo i tada bili protiv toga da bilo ko nameće zakone. ", kazao je Čović odgovarajući na pitanje zbog čega je HDZ digao ruku za poništavanje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, pa i genocida u Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

 

- Ušli smo u ovu igru da vratimo predstavnike međunarodne institucije i vratimo predstavnike srpskog naroda i to raspravimo. Na žalost, neki su iskoristili to da bi poslali poruku da je taj zaključak, koji nije prošao, a stvorio je ambijent da se vratimo u parlamentarnu raspravu, bio jako zloupotrebljen. Iskorištena je žrtva svih koji su u ratu stradali", kazao je Čović upućujući izvinjenje svima s čijim se osjećajima, kako kaže, neko poigrao u njegovo ime.

 

"Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo juče ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre", kazao je sinoć Čović, gostujući u programu HRT.

 

On je rekao da su "Hrvati ključna poveznica između dva druga naroda u BiH koja teže separatizmu i unitarizmu".

 

- Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih žitelja koji se tako ne izjašnjavaju. Rješenja ima, na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena - Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati, rekao je Čović.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.