DETINJCI: Običaji i verovanja


Objavljeno: 2020-12-20 12:49Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju jedan od najradosnijih porodičnih praznika - Detinjce. Ovaj praznik se, u pravoslavlju, uvek slavi tri nedelje pred Božić.


Foto: Detinjici

Nedelju dana posle ovog praznika padaju Materice, a u poslednju nedelju pred Božić slave se Oci a sva tri predstavljaju porodične praznike i simbolizuju jedinstvo porodice.

Spadaju u božićne praznike, a doprinose da se deca i roditelji bolje razumeju, poštuju i uvažavaju.

Detinjci su jedan od najzanimljivijih porodičnih praznika kod pravoslavaca.

Običaji nalažu da rano ujutro, odrasli vezuju svoju ili tuđu decu, negde čak i onu u kolevci, a deca im se "dreše".

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom, pa za taj dan nabave neku "čast", odnosno plate da bi bila odvezana.

Za vezivanje se obično koriste kaiš, gajtan, kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Za sva tri praznika, Detinjce, Materice i Oce, pravi se svečana gozba ali obavezna posna, imajući u vidu da je u toku Božićni post. Oko trpeze se okuplja cela porodica i oni provode ceo dan zajedno sve ove praznike.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku.

Simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, zatim upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Takođe, običaji za ove praznike simbolično predstavljaju pripremu za doček najradosnijeg praznika koji je pomirio čoveka sa Bogom, odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.


Izvor: Mondo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.