DNS traži od Šeranića da spriječi aferu 'Respirator 2'


Objavljeno: 2021-02-11 13:30Demokratski narodni savez poziva Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića da spreče aferu 'Respirator 2' u procesu nabavki vakcina protiv SARS-COv-2 i građanima odgovore slijedeće...


Foto: DNS traži od Šeranića da spriječi aferu 'Respirator 2'

1. Da li se u ugovoru sa ''Кrajinagroup'' pod jediničnom cijenom za rusku vakcinu, u iznosu od 57,34 КM bez PDV, smatra nabavna cijena za dvije ili jednu doza vakcine?


2. Da li ste upoznati sa izjavom Alekseja Repika, predsjedavajućeg odbora direktora kompanije R-Pharm, da je izvozna cijena za dvije doze nešto manje od 10 $, odnosno 16 КM?


3. Da li je ugovor sa ''Кrajinagroup'' namjerno tako sročen da javnost ne zna da li Institut za javno zdravstvo za 11.468.000 КM kupuje 200.000 ili 400.000 doza?Čak i da je riječ o 400.000 doza vakcina za 200.000 ljudi, što je iz ugovora nejasno, javnost treba da zna da je razlika u cijeni između prodajne u Rusiji i one koju plaća Institut za javno zdravstvo 5.068.000 КM. Za taj novac moglo se kupiti još 316.750 doza vakcina što je spas za još 158.375 ljudi.


Nedopustivo je da nakon zataškanih afera u Institutu za javno zdravstvo s početka pandemije, ponovo imamo na pomolu aferu veću od one ''Respiratori''. Odgovornost je tim veća jer su u pitanju ljudski životi prema kojima se vlast odnosi krajnje bahato i neodgovorno.


Demokratski narodni savez podsjeća da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija obmanjivao javnost da će entitetske Vlade direktno nabaviti vakcine protiv korone, te da je to moguće i po postojećim zakonima. Sada je jasno da su građani Republike Srpske mjesecima bili uskraćeni za vakcine dok se ne nađe model za ''taljenje i rastaljivanje''. Nažalost, cijena tog ''modela'' su ljudski životi.


Zato, Demokratski narodni savez traži od predsjedavajućeg Savvjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da hitno predloži poseban zakon koji će entitetskim Vladama omogućiti direktnu nabavku vakcina od proizvođača, kako novac ne bi išao dvorskim firmama nego bi se koristio za nabavku što većeg broja vakcina, kaže se u saopštenju.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.