Dan Republike - sjećate li se Juge?


Objavljeno: 2020-11-29 11:08Prije tačno 77 godina, na današnji dan, u Jajcu je održano drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, čuvenog AVNOJ-a, i to se smatra rođendanom Titove Jugoslavije.


Foto: Danas je Dan Republike: Sjećate li se Juge?

Iako je Jugoslavija već decenijama pokojna i danas se mnogi kunu u dobru, staru Jugu.Ovaj praznik su, kao i svake godine, obilježili jugonostalgičari, antifašisti, poštovaoci partizanskog narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva bivše Jugosalvije. Dan Republike su obilježili Jajcu juče, i to sve po redu i kako dolikuje: zastave sa petokrakom, polaganje vijenaca, svečani govor, kozaračko kolo. Zbog epidemiološke situacije okupljanje u Jajcu nije bilo masovno kao prethodnih godina.Na pitanje zašto su se okupili dan unaprijed, Marko Raca, predsjednik Društva “Josip Broz Tito” u Banjaluci, podsjeća da su on i njegovi drugovi i drugarice, stari komunisti, odavno prešli u subotare.– Prije nekoliko godina smo se dogovorili da Dan Republike slavimo subotom – prije ili poslije 29. novembra, kako bi nam se mogli pridružiti i oni drugovi i drugarice, koji su još uvijek radno aktivni, te omladina koja ide u škole – kaže Raca.


Objašnjava da je ipak najveći broj članova antifašističkih organizacija u poznim godinama, pa da bi za njih masovno okupljanje u doba korone moglo biti kobno.


– Došle su delegacije iz svih krajeva, bivše Juge i iz Italije, sa nama je bio je Sead Đulić, predsjednik SABNOAR-a BiH, otišli smo zajedno i u Mrkonjić Grad i položili vijence povodom godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a. Drugarice i drugovi, koji juče nisu mogli biti sa nama, uskoro će imati priliku da fotografije iz Jajca i Mrkonjić Grada vide na društvenim mrežama – poručio je Raca.


Izvor: Srpskainfo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.