Dodik najavio mogućnost blokade izbora 2022.


Objavljeno: 2021-02-18 13:33Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedištva BiH najavio je mogućnost blokade izbora 2022. godine ako ne bude dogovora u vezi s Centralnom izbornom komisijom (CIK). 


Foto: Milorad Dodik

On je ovo kazao tokom današnjeg boravka u Srebrenici, nakon sastanka s načelnikom te opštine Mladenom Grujičićem.


U Srebrenici će u nedjelju biti održano novo glasanje nakon što je CIK poništio izbore od 15. novembra zbog brojnih nepravilnosti.


Dodik je kritikovao odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici, te je najavu probosanskih stranaka da bojkotiraju ponovljeno glasanje nazvao pogrešnom. Pozvao je sve da izađu na izbore u nedjelju, ali je kazao da CIK treba podnijeti ostavku.


"Ako ostane ovaj CIK, sa ovakvim repovima koje vuče iza sebe, sa nelegitimnostima i nelegalnostima, veliko je pitanje kako će se održati izbori 2022. Veoma smo ozbiljni u namjeri da te izbore zaobiđemo", rekao je Dodik.


Pojasnio je da je moguće da opštine u kojima je SNSD na vlasti donesu odluku da ne izaberu opštinske izborne komisije i mjesne odbore, te da ne odobre korištenje objekata za izborne svrhe, čime bi se onemogućilo održavanje izbora.


"Hoćemo regularne izborne uslove, a to podrazumijeva dogovor", rekao je Dodik.


On je pojasnio da nema govora o bojkotu izbora jer bi to samo značilo pobjedu opozicije.


Grujičić je rekao da na proteklih izborima u Srebrenici nije bilo nepravilnosti i incidenata, te da ih neće biti ni sada. On je naglasio da će se nakon izbora nastaviti s razvojem Srebenice, u smislu otvaranja novih radnih mjesta.


"Zahvalnost dugujemo Dodiku koji je uvijek prisutan u Srebrenici, fizički i svojom podrškom", rekao je Grujičić.


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.