Državni službenici dobili ocjenu 'naročito uspješni'!


Objavljeno: 2021-04-23 09:35Institucije Bosne i Hercegovine ocijenile su polugodišnji rad svojih 1.645 državnih službenika, i samo je jedan ocijenjen negativno, odnosno sa 'ne zadovoljava'. 


Foto: Državni službenici dobili ocjenu "naročito uspješni"

Prema zbirnom izvještaju Agencije za državnu službu BiH, s kojim je danas upoznat Savjet ministara BiH, 56 institucija je ocijenilo svoje službenike za period od jula do decembra prošle godine.


Dakle, nisu sve to uradile ili nisu dostavile izvještaj.


- Ukupno je ocijenjeno 1.645 državnih službenika, dok je 240 državnih službenika neocijenjeno – stoji u izvještaju.


Prosječna ocjena u institucijama BiH je 3,67, odnosno "naročito uspješan", a takvu ocjenu za rad dobila su 1.324 državna službenika.


Njih 310 ocijenjeno je "uspješnim", deset je dobilo ocjenu "zadovoljava", a jedan državni službenik je negativno ocijenjen ocjenom "ne zadovoljava".


- Obaveza ocjenjivanja državnih službenika najmanje jednom u šest mjeseci propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine – saopštli su iz Savjeta ministara BiH nakon sjednice.


Podsjetimo, Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da državni službenik koji uzastopno dva puta dobije ocjenu rada ne zadovoljava, gubi status državnog službenika.


Ipak, pitanje je da li se ovo i dešava.


Izvor: Faktor

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.