Glasanje poštom se zloupotrebljava, postaje besmisleno


Objavljeno: 2020-10-05 11:24Kombinacija pandemije virusa korona i zimski izborni dan sigurno neće ići u korist veće izlaznosti na predstojećim lokalnim izborima, a podaci koji dolaze do nas potvrđuju da stranke nastavljaju sa starim varkama kada je riječ o glasanju putem pošte, o čemu se mora povesti ozbiljna rasprava.


Foto: Glasanje poštom se zloupotrebljava, postaje besmisleno

Istakao je to u intervju za “Glas Srpske” direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović, čiji su posmatrači u septembru sproveli analizu koja je pokazala dosta nepravilnosti u početnoj fazi izbornog ciklusa. Utvrđene su 238 nepravilnosti, a najviše ih se odnosi na zabranjenu, odnosno preuranjenu izbornu kampanju i na zloupotrebu javnih funkcija/resursa.


- Iz ciklusa u ciklus imamo trend porasta nepravilnosti. Stiče se utisak da što se više priča o tome i o načinima kako se vara na izborima da to stranke sve više primjenjuju u praksi - istakao je Jovanović.


On kaže da se proces glasanja putem pošte toliko zloupotrebljava da je skoro postao obesmišljen.


Objavom izvoda iz biračkog spiska prvi put imamo uvid u imena i prezimena tih ljudi, a pozivamo sve da ga provjere da ne bi bilo dodatnih zloupotreba. Godinama zagovaramo dodatne mehanizme provjera prijava, jer se jasno vidi da je to problem velikih razmjera.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.