JAPAN: Ministar ide na porodiljsko bolovanje!


Objavljeno: 2020-01-16 12:50Japanski ministar za zaštitu životne sredine Šinjiro Koizumi saopštio je danas da će uzeti porodiljsko odsustvo jer želi da postane uzor zaposlenim očevima u toj zemlji.


Foto: Ministar ide na porodiljsko!

Koizumi je sin harizmatičnog bivšeg premijera Junićira Koizumija, a mnogi ga vide kao budućeg lidera.

 

On je rekao da će uzeti oko dvije nedjelje odmora u toku tri mjeseca, nakon što mu se ovog mjeseca rodi prvo dijete, prenosi Reuters.

 

Japanski premijer Šinzo Abe pokušava da ohrabri više muškaraca da uzmu porodiljsko odsustvo, a firme da omoguće bolji balans između posla i privatnog života, u okviru programa "Wiminomics" za podsticanje zaposlenosti žena.

 

Pojedini poslanici kritikovali su, međutim, Koizumijevu odluku, navodeći da njegov prioritet treba da bude obaveza prema društvu.

 

Koizumi je istakao da je odlučio da bude primjer drugim muškarcima, ali da mu nije bilo lako uporedi svoje odgovornosti kao ministra s onima kao oca.

 

"Podaci pokazuju da 80 odsto muškaraca kada se zaposle kažu da bi voljeli da uzmu porodiljsko odsustvo, ali samo šest odsto to zaista učini", rekao je Koizumi.

 

Dodao je da sad razumije da mnogi drugi muškarci imaju istu dilemu kao on i da žele da uzmu odsustvo, ali ne mogu.

 

Politika porodiljskog odsustva u Japanu je među najboljim u svijetu i obezbjeđuje muškarcima i ženama djelimično plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana, ili više, ako ne postoji javni sistem brige o djeci.

 

Za Vadine službenike uslovi su još povoljniji.

 

Prema Vladinim podacima, samo šest odsto očeva uzima porodiljsko odsustvo, a većina od njih manje od nedjelju dana, što je ipak duplo više nego proteklih godina, ali i dalje daleko od 13 odsto koliko je Vlada zacrtala za 2020. godinu.


Izvor: Novosti

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.