KORUPCIJA: Dva miliona KM građani daju za 'bolji' porođaj!


Objavljeno: 2022-02-06 12:35Svaki drugi porod u Bosni i Hercegovini podrazumjeva korupciju, rezultati su istraživanja provedenog u okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“. Na osnovu iskustva 2.713 porodilja dokazano je da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu.


Foto: Dva miliona KM građani daju za 'bolji' porođaj!

Više od dva miliona maraka godišnje u porodilištima u BiH proguta korupcija. Zbog traumatičnih poroda i direktnog ili indirektnog navođenja na plaćanje usluga koje su besplatne, mnoge žene se ne odlučuju na naredno dijete.

Svjedočenja pojedinih porodilja pokazuju da osoblje prioritet daje onom ko dao mito, iako je život majke i djeteta bio doveden u pitanje.

„Treća doktorica koja je utvrdila da se posteljica odvojila i da hitno moram ići na porođaj, na carski rez, obzirom da, kako je rekla, mogu podleći. Nakon toga u hodniku sam stajala gdje je počela svađa između doktorice, šefice tog odjeljenja koja me pregledala, i doktorice koja je pripremila salu za svoju trudnicu, koja je platila carski rez. Iako nije bila životno ugrožena, niti je bila kritična, međutim ona je došla na dogovoreni termin, koji je unapred platila, carskog reza, i tada nastaje svađa između doktorice koja je ustanovila moje krvarenje i doktorice te druge trudnice za borbu za salu za porođaj. Meni samo i dan danas, neki dan smo napunili šest godina, meni odzvanjaju u glavi riječi doktorice kada se svađaju – jesi li ti normalna, žena će nam podleći pred nama“, ističe jedna porodilja.

U većini slučajeva medicinsko osoblje direktno traži novac od porodilje ili ga ona sama daje zbog straha za zdravlje djeteta, kažu u udruženju „Baby steps“.

Iako zdravstveno osiguranje plaća svaki građanin, a medicinsko osoblje prima platu za svoj rad, čini se, da im ipak to nije dovoljno. Prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 maraka, pokazuju istraživanja ovog udruženja.

„Ono što je pokazao naš rad u Banjaluci je na konkretno temu ovog projekta, jeste da priče i te kako postoje, i te kako postoji prostor da čujemo jedni druge, i da ne postoji odgovornost samo na majkama, odnosno roditeljima budućim ili sadašnjim, niti samo na ljekarima koji uzimaju čestitke, pozdrave i koverte, jer nekako je to postalo dio našeg folklora i upravo to je pokazalo i ovo istraživanje“ kaže Brankica Raković, član udruženja „Baby steps“.

„Što generalno nastojimo omogućiti kroz ovaj projekat jeste da taj vid elektronske prijave korupcije, ono što je problematično u današnjem vremenu kada je svakako uznapredovao sistem, rijetko kad će porodilja zaista tražiti neko sanduče u porodilištu, popunjavati to pismeno, cilj je da se unapredi, da to porodilja može iz svog doma uraditi, da može odgovoriti, dati povratne informacije koje će dobiti porodilište, dakle imati zaista stvarnu sliku onoga što se dešavava“, ističe Amila Tatarević, predsjednica udruženja „Baby steps“.

Problem adekvatnog odgovora korupciji predstavlja nespremnost sistema za saradnju, nepoduzimanje konkretnih mjera u cilju smanjenja korupcije, kao i kulturološka ukorijenjenost ove prakse, gdje i osoblje i porodice smatraju da je pravo zdravstvenih radnika da budu počašćeni zbog asistencije na porodu.

(BN/D.Cvijić)


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.