Košarac dijelio šakom i kapom novac iz budžeta


Objavljeno: 2021-08-12 10:01Nepostojanje plana putovanja, retroaktivno izdavanje putnih naloga, neracionalno ulaganje u održavanje službenih vozila i mnoge druge nepravilnosti otkrila je Kancelarija za reviziju institucija BiH tokom revizije finansijskog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. 


Foto: Košarac dijelio šakom i kapom novac iz budžeta

U revizorkom izvještaju za prošlu godinu navodi se da je to ministarstvo u prošloj godini raspolagalo budžetom u iznosu od devet miliona maraka.

Ono što je revizorima zapelo za oko jesu stimulacije koje su dodjeljivane mimo ikakvog reda, i to na prijedlog ministra Staše Košarca.

 

Stimulacije

 

U revizorskom izvještaju se navodi da su ukupna sredstva isplaćena za stimulacije u 2020. godini iznosila 40.860 KM. Prema Pravilniku o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenim, prijedlog za to podnosi rukovodilac organizacione jedinice, zamjenik ministra i sekretar. Međutim, revizori su utvrdili da je to preskočeno, pa je prijedloge za stimulaciju, umjesto njih, davao ministar Košarac.

– Postupcima revizije uočeno je da je u decembru 2020. godine isplaćena stimulacija za 105 zaposlenih, a da prethodno nije, u svim slučajevima, osiguran prijedlog rukovodilaca. Novčane nagrade su isplaćene na prijedlog i po rješenju ministra – navodi se u revizorskom izvještaju.

Dodaje se da je u rješenjima kao obrazloženje za isplatu novčane nagrade uglavnom navedeno da je “vanredno povećan obim poslova” ili “kvalitetno i efikasno obavljanje poslova prije planiranih rokova”. Pojedinačni iznosi stimulacija iznosili su 230 KM i 250 KM.

– Ne osporavajući isplate stimulacija u opravdanim okolnostima i za izuzetne rezultate u poslovanju, smatramo da isplata stimulacije u jednom mjesecu za značajan broj zaposlenih uz obrazloženje povećanog obima poslova, nije primjereno, imajući u vidu stvarni obim posla i način rada zaposlenih u okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa – ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su konstatovali da ministarstvo nije sačinilo ni plan službenih putovanja, a konstatovano je i retroaktivno izdavanje putnih naloga, odnosno izdavanje putnih naloga nakon obavljenog službenog puta.

Takođe, uz pojedine putne naloge nisu priloženi pozivi za službeni put u inostranstvo i izvještaji sa službenog puta kao vjerodostojni dokumenti na osnovu kojih se priznaju i pravilno obračunavaju troškovi službenog putovanja.

Revizori tvrde da je ministarstvo nastavilo i sa ekonomski neopravdanim ulaganjima u službeno vozilo za čije se održavanje duži niz godina izdvajaju značajna sredstva.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u prošloj godini iznose 89.724 KM. Uprkos preporuci revizora, ministarstvo je i prošle godine izdvojilo značajna sredstva za održavanje službenog vozila “audi A6” proizvedenog 2015. godine, a koja su iznosila 19.634 KM. U 2018. godini ulaganja u navedeno vozilo iznosila su 11.798 KM a u 2019. godini 16.233 KM.

 

Zaposlenja


U revizorskom izvještaju se navodi da su u prošloj godini u ministarstvo zaposlene tri osobe na neodređeno vrijeme, i to putem javnog oglasa za koja nije osigurana saglasnost Savjeta ministara BiH.

Utvrđeno je i da je po ugovoru o djelu bilo angažovano 19 osoba, koji su mjesečno dobijali honorar u rasponu od 150 do 2.500 KM.

– Od ukupno angažovanih 19 izvršilaca njih sedam je bilo angažovano u kabinetu ministra uz obrazloženje da nije bilo prostora za popunu upražnjenih radnih mjesta u skladu sa zakonskim propisima – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je riječ o tri tehnička sekretara, koji su primali naknadu u visini od 800 KM, a angažovani su u periodima od dva, sedam i 12 mjeseci. Kabinet ministra angažovao je na period od šest mjeseci jednu osobu za poslove pripreme i vođenje pres konferencija, pisanja saopštenja za javnost, koju su plaćali 1.000 KM mjesečno.

Za dva savjetnika ministra, koji su bili angažovani na pet mjeseci, izdvajano je 900 KM i 1.500 KM mjesečno, dok je 1.500 KM mjesečno dobijao vozač ministra, koji je bio angažovan tokom cijele godine.


Izvor: Srpskainfo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.