Lista najprodavanijih igračaka u istoriji


Objavljeno: 2020-12-02 10:58Popularnost dečjih igračaka je slična mnogim drugim komercijalnim industrijama i menja se iz godine u godinu, tako da oni u vrhu liste najprodavanijih dođu i prođu.


Foto: Koje su igračke najprodavanije u istoriji?

Sve to zavisi od svetskih trendova i inovativnosti pojedinih lokalnih proizvođača, a i od dece koja zapravo i biraju šta im se sviđa.


U moru tih zaboravljenih igračaka ima i onih koje prevazilaze te okvire i postaju globalno popularne i prisutne decenijama unazad. Možda nisu baš oduševile decu iz svih zemalja sveta, ali sva je verovatnoća da su čuli za njih i da su mnogi roditelji kao mali birali baš njih. Bez nekog konkretnog reda, o najprodavanijim igračkama pročitajte u nastavku.


Jo-jo


Vrlo jednostavno, a ujedno i vrlo zabavno i prosto zarazno, igranje jo-joom je nešto čemu teško odolevaju deca, pa i odrasli. Nemoguće je proceniti koliko primera je proizvedeno i prodato, s obzirom na to da je jo-jo u ovakvom ili onakvom obliku prisutan već skoro 2.500 godina. Moderna komercijalizacija desila se 1928. godine u Kaliforniji, kada je otvorena fabrika posvećena pravljenju isključivo ove igračke.


Barbika


Barbi lutka je jedna od najdugovečnijih i najprodavanijih igračaka, sa više od milijardu prodatih komada i na stotine varijanti. Ona je deo popularne kulture već pola veka i kao takva je pronašla put i u svet animacije, video igara i drugih proizvoda. Same lutke se i dalje proizvode i prodaju u velikim ciframa širom sveta.Akcione figuriceNajčuveniji i najzaslužniji za bum akcionih figurica su čuveni Džiajdžojci ili Džijadžojci (po imenu vojnika Dži Aj Džo, odnosno fiktivnog američkog ratnog junaka) napravljeni tokom rata u Vijetnamu. Originalne verzije su bile skuplje od kopija, ali su zato kopije bile dostupne na mnogim pijacama i tezgama širom sveta. Oni su otvorili vrata za prodaju mnogih drugih akcionih figurica, poput Transformersa, Hi-mena i drugih…


Autići


I ovde postoji bezbroj varijacija na temu, gde su najpoznatiji oni proizvođača Hot Wheels, sa više od 4 milijarde prodatih primeraka. Autići su popularni širom sveta među dečacima, bez obzira na njihovu boju kože i sredinu u kojoj žive, tako da se i mnogi očevi sećaju svojih najdražih četvorotočkaša iz detinjstva.


Rubikova kocka


Možda i nije igračka u najstrožem smislu te reči, ali jeste nešto što privlači pažnju dece i odraslih širom sveta. Izum Mađara Rubika ne služi samo za prostu razonodu, već je u pitanju vežbanje moždanih vijuga sa ciljem savladavanja zagonetke i, često, izazivanje besa i odustajanje od tog cilja. Svakako je dobro za ljude raznog uzrasta kao izazov, ili makar simpatičan detalj na polici.
Hulahop


Jednostavni obruči napravili su bum svojom pojavom krajem pedesetih godina prošlog veka i u prvom mahu prodati su u više od 100 miliona primeraka. Prodaja je kasnije opala, ali se proizvod zadržao do danas i poznat je u raznim krajevima sveta. NJegova genijalnost leži u jednostavnosti, pa iako nisu sve devojčice opčinjene njime, i dalje postoji relativno stabilna prodaja na svetskom nivou.


LEGO kockiceDanske kockice takođe su nešto univerzalno, za šta znaju sva deca, njihovi roditelji, pa i bake i deke. Tu su setovi sa ogromnim brojem kockica od kojih možete praviti nešto proizvoljno, licencirani proizvodi iz mnogih franšiza, automobili, roboti, manje-više šta god vam padne na pamet – već postoji u LEGO varijanti. Procenjuje se da je kompanija proizvela više od 320 milijardi kockica, a zanimljivo je da su oni ujedno i najveći svetski proizvođač automobilskih guma, sve za potrebe raznih setova i kolekcija.


Izvor: Novosti

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.