Na proljeće počinju radovi na izgradnji auto-puta BG- SA


Objavljeno: 2020-12-04 09:23Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da na proljeće počinje izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.


Foto: Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se od proljeća

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju dionice koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo postoji problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom njenog funkcionisanja.


"Ovo je auto-put koji ide od Кuzmina, preko Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja sa Tuzlom i Sarajevom", rekao je Mitrović, precizirajući da je trasa koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju u dobroj realizaciji i da na proljeće počinje izgradnja puta od Rače ka Bijeljini.Govoreći o dionicama puta prema Tuzli i Sarajevu, Mitrović podsjeća da postoje različite ideje - da se od Tuzle radi auto-put ili brza cesta prema Brčkom koja bi spojila Tuzlu sa auto-putem Sarajevo-Beograd, a druga je varijanta da put ide od Tuzle prema Žepču.


"Što se tiče drugog dijela, od Sarajeva prema Vardištu, djelimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase", rekao je Mitrović za "Dnevni avaz".


On ističe da u ovom trenutku ne postoji inicijativa Federacije BiH u vezi sa izgradnjom auto-puta od Sarajeva prema Vardištu.


"Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači Republika Srpska", zaključio je Mitrović.


Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara očekuje da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da budu usaglašene tehničke specifikacije sa javnim RTV servisima, nakon čega bi BiH trebalo da počne postupak raspisivanja tendera za drugu i treću fazu digitalizacije.


Кada je riječ o inicijativi za uspostavljanje "mini-Šengena", Mitrović ocjenjuje da su zemlje regiona male pojedinačno i da bi protok robe doprinio jačanju ekonomije.


Izvor: Srna

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.