Nakon Dodikove naredbe zatvaraju se škole, kafići, tržni centri, saloni...


Objavljeno: 2021-03-21 15:19



Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, te obavljanje uslužnih djelatnosti, rekla je nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.


Foto: Nove epidemiolške mjere

Riječ je o frizerskim i kozmetičkim salonima, a zabranjen je i rad bazenima, skijalištima, tržnim centrima, priređivačima na sreću i ustanova kulture pozirišta, bisokopi i slično.Naglašava da je riječ o mjestima gdje se skuplja veći broj ljudima.

"Mjere se donose na sedam dana. Pozivam građane da doprinesu sprečavanju širenja virusa", poručila je Gašićeva.

Gašićeva ističe da ugostiteljski objekti za smještaj, mogu pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od šest do 22 časa za svoje goste

"Dozvoljena je šalteska dostava i prodaja hrane i pića", naglasila je Gašićeva.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kaže da je određeni broj škola zahtijevao prebacivanje na onlajn nastavu. Riječ je o 12 škola u Srpskoj.

"Predložili smo Štabu da obustavimo kompletnu nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, na sedam dana. Nastava će biti organizovana onlajn. Situaciju ćemo dalje pratiti" rekla je Trivićeva.

Nagalsila je da se na sedam dana u cijeloj Srpskoj zatvaraju i ustanove kulture.

"Apelujem na sve građane da sve uradimo, kako bi došlo do smanjenja širenja korona virusa", poručila je Trivićeva.

Milovan Krčo, direktor Inspektorata RS, naglašava da su inspektori za dva dana obavili 1.042 kontrole poštovanja epidemioloških mjera.

"Utvrdili smo 68 slučajeva kršenja ovih mjera i izdali kazne u iznosu od 99.000 KM. U slučaju drastičnih mjera, objekti su zatvarani, a to se desilo u deset slučajeva", rekao je Krčo.

Prema njegovim riječima, s obzirom na veliki broj kršenja mjera, one su morale biti pooštrene.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdarvstvo Republike Srpske, kaže da je povećan broj i pozitivnih i hospitalizovanih.

 "Jedini način zaustavljanja širenja virusa je uvođenje restriktivnijih mjera. Da bismo zaustavili rast broja pacijenata, moramo zaustaviti broj novozaraženih. Svjesni smo da nijedna mjera nije popularna, ali trenutno ne postoji bolji način stabilizacije situacije pooštravanjem mjera i vakcinacijom", kaže Zeljković.

Prema njegovim riječima, najveća koncentracija virusa je kod osoba između 30 i 65 godina.

"Mjere nisu popularne, ali treba da budu efikasne. Pokazalo se da se dobar dio građana ne pridržava nošenja maske. Apelujemo na ljude da budu maksimalno odgovorni", naglašava Zeljković.

Kaže da je jako bitno da se u ovom trenutku smanje okupljanja građana, a da ljudi maksimalno treba da poštuju mjere.

"Za saniranje epidemiološke situacije zasigurno će nam trebati duži period", poručio je Zeljković.


Izvor: Srpskainfo





















Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.