Ništa od velikih svadbi do jeseni!


Objavljeno: 2020-06-13 09:43Mladenci koji su zakazali velike svadbe sa više stotina gostiju tokom maja i juna morali su da ih odgode za septembar.


Foto: Ko želi veliku svadbu sve mora odložiti za jesen!

U skladu s povoljnijom epidemiološkom situacijom, Matična služba Grada Bijeljina je ublažila preventivne mjere i dozvolila vjenčanja subotom i nedjeljom u prostorijama Centra za kulturu „Semberija“.

 

Od 16. marta do polovine maja obavljeno je samo devet vjenčanja uz minimalan broj prisutnih – matičar, odbornik i dva svjedoka. Tokom juna zakazano je nekoliko vjenčanja, i to u prisustvu najužeg kruga prijatelja i rodbine.

 

Planovi


Šef Matične službe u Gradskoj upravi Bijeljina Dragana Ljubojević kaže da se rad ove službe normalizuje, pa se vjenčanja sada obavljaju i danima vikenda u Centru za kulturu, a ne samo utorkom i četvrtkom u kancelariji Službe, kako je to bilo tokom vanrednog stanja.

 

Ona je dodala da je nakon ukidanja mjera, u skladu s naredbama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, primjetno povećanje broja zahtjeva za sklapanje brakova na području Grada Bijeljina.Pandemija virusa korona poremetila je planove budućim bračnim parovima, koji su odlučili da ovog proljeća brakom krunišu svoju ljubav. Svadbena veselja su otkazana ili odgođena, a još je neizvjesno da li će tokom narednih mjeseci biti moguće organizovati velike svadbe.

 

Vjenčanice


U potrazi za vjenčanicom za najljepši dan, kada će svom izabraniku reći “da”, zatekli smo Mladenku Simić iz Ugljevika.

 

– Planirali smo oko 500 gostiju. Nadam se da ćemo uspjeti da taj dan organizujemo onako kako sam oduvijek maštala. A biće kako bude – kaže buduća mlada sa osmijehom.

 

U ovo doba godine najčešće se organizuju svadbene proslave. U kozmetičkim salonima i salonima vjenčanica živo je od jutra do mraka. Ovog proljeća slika je potpuno drugačija.

 

Vlasnica salona vjenčanica Angelina Novaković ističe da je bila praksa da se po godinu-dvije unaprijed vrše rezervacije.– Svadbe se odgađaju, a naš posao je time posebno pogođen. Buduće mlade su ipak pozitivne. Nema otkazivanja u potpunosti, već samo čekanje. Mladenci koji žive u inostranstvu već odgađaju za sljedeću godinu, jer su i oni i zvanice planirali da iskoriste godišnje odmore – ističe Angelina.

 

Muke i za ugostitelje


Na mukama su i ugostiteljski objekti u kojima se održavaju vjenčanja. U nekima se svadbe moraju zakazati i godinu dana unaprijed, a jedno od najljepših mjesta na kojem se može izgovoriti sudbonosno “da” su i svadbeni saloni u Etno-selu “Stanišići”.

 

Menadžer Etno sela “Stanišići” Miloš Stanišić kaže da gosti iz inostranstva koji zakazuju svadbe teško mogu da planiraju konkretan datum i pozovu goste, ali ipak nastoje da izađu u susret mladencima koliko je moguće.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.