Novi rast cijena nafte, trgovci zabrinuti


Objavljeno: 2021-09-13 11:33Cijene nafte na svjetskom tržištu su prošle sedmice blago porasle jer se u Meksičkom zalivu proizvodnja nafte sporo oporavlja nakon uragana Ida, pa veći rast cijena sprečava usporavanje oporavka od koronakrize.


Foto: Novi rast cijena nafte, trgovci zabrinuti

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je prošle sedmice 0,4 posto, na 72,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 69,72 dolara.

Podršku cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon uragana Ida. Otprilike tri četvrtine proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zalivu, oko 1,4 miliona barela dnevno, još je uvijek zaustavljeno nakon pustošenja Ide krajem avgusta.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjiće se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11,08 miliona barela dnevno, procijenilo je ministarstvo energetike SAD-a, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzrokovati veći pad od dosad prognoziranih 160 hiljada barela dnevno.

Trgovce je, ipak, zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

Uz to, niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje oporavka od koronakrize, što bi moglo usporiti i oporavak potražnje za naftom.Tim više što i dalje u svijetu raste broj novozaraženih koronavirusom.

Ipak, potporu tržištu nafte pružila je u petak vijest o razgovoru predsjednika SAD-a Bajdena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je podržao nadu da bi se odnosi dvije zemlje mogli poboljšati i donijeti mirnije dane globalnoj trgovini.

Ove sedmice u fokusu trgovaca biće Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koje bi trebale izmijeniti prognoze rasta potražnje za naftom u idućoj godini.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.