PAD PRIHODA: Dijaspora šalje sve manje novca!


Objavljeno: 2020-12-02 10:30Dijaspora je od aprila do kraja juna ove godine u BiH poslala 220 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Centralna banka BiH. U Udruženjima potrošača kažu - posljedicee će biti velike. Ekonomisti poručuju da će pad biti nastavljen.


Foto: Nastavlja se pad prihoda: Sve manje novca iz dijaspore

Dijaspora je jedan od najznačajnijih investitora u BiH. Međutim ove godine presušila je novčana pomoć koja stiže iz inostranstva. Nikad manje novca nije stiglo u BiH.


Koliko je korona pomrsila konce govori podatak da je u drugom kvartalu 2020, dijaspora u BiH poslala 554 miliona maraka, što je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, manje za čak 201 milion maraka.


To praktično znači da je, od aprila do kraja juna, građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u proseku, stizalo oko 2 miliona KM manje. Pad nije zanemarljiv  s obziron na to da mnogi građani BIH preživljavaju upravo zahvaljujući pomoći koju dobiju od svojih iz inostranstva.


''Nekako ovo do sada nismo ni znacli cijeniti koliko je značaj dijaspore. Ovo se mjeri milionima maraka iz kvartala u kvartal. Mnogi su i tamo ostali bez posla što je uticalo na slanje novca, šalje se samo za osnovne potrebe'' – kaže Murisa Marić iz Udruženja građana ''Don'' Prijedor.


Pandemija koronavirusa, globalna ekonomska kriza, otkazi, nemogućnost prelaska preko granice – razlozi su zašto je od početka godine dijaspora poslala manje novca. A BIH u kontekstu zavisnosti od dijaspore, je među prvih pet zemalja svijeta.


''Mislim da je svim jasno da će to imati ogromne posljedice na stotine i stotine hiljada građana širom zemlje. Na stotine hiljada porodica su 100 % ovisne o toj pomoći koja stiže iz inostranstva a koja se sada znatno smanjila''- kaže predsednik Udruženja „Naša perspektiva" Armin Alijagić.


Novac koji dijaspora šalje veliki je pokretač ekonomije, a čini i značajan dio BDP-a. Smanjen dotok novca nesumnjivo će dugoročno izazvati i pad životnog standarda.


''To će usloviti padprivredene aktivnosti, pad bruto domaćeg proizvoda i to tri od ukupno četiri komponente bruto domaćeg proizvoda će ostvariti zanačajan pad to je potrošnja stanovništva, pad potrošnje i doći će do smanjenja investicija'' – kaže ekonomista Milenko Stanić.


Ekonomisti tvrde da će pad novčanih doznaka iz dijaspore biti nastavljen i naredne godine. To dovodi i do činjneice da će i te kako biti upitna egzistencija ljudi koji žive od novca iz inostranstva.

 


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.