Par se razveo, pa sud odlučivao o starateljstvu nad Pandom


Objavljeno: 2021-10-29 13:11Španski sudija odlučio je dodijeliti zajedničko starateljstvo razvedenome paru koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebao nastaviti živjeti njihov kućni ljubimac, pas Panda.


Foto: Par se razveo, pa sud odlučivao o starateljstvu nad psom

Sud u Madridu smatrao je da su obje strane jednako odgovorne i da trebaju nastaviti brinuti o svome psu.

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona po kojem se životinje više neće smatrati "objektima", nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španski je par kao dokaz sudu podastro ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni sa psom.

Panda će odsad provoditi po mjesec dana naizmjenično kod jednog i drugog staratelja.

Sudac je procijenio da "dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između oba tužitelja i psa koji je vrijedan zakonskog starateljstva".

 

Zakoni o starateljstvu nad psima u svijetu

 

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju "neživim bićima", odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta. Slučajevi starateljstva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tomu kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su posrijedi kućni ljubimci.

 

Francuzi su svoj zakon izmijenili 2014.

 

U skladu s njim kućni ljubimci smatraju se "živim i osjećajnim bićima", a ne "pokretnom robom". Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo boriti se za zajedničko starateljstvo.


Izvor: Index

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.