Povećanje penzija u Srpskoj teško ekonomski izvodivo


Objavljeno: 2022-03-24 14:29Najavljeno povećanja penzija i plata u Republici Srpskoj u javnom sektoru od 10 posto na ljeto ove godine, kako bi se pomoglo građanima zbog enormnog skoka cijena, analitičari vide kao teško ekonomski ostvarivo, jer pada kupovna moć građana, pa će se prihodi posljedično smanjivati. 


Foto: Povećanje penzija u Srpskoj teško ekonomski izvodivo

Vlast u Republici Srpskoj najavila je povećanje penzija i plata u javnom sektoru za 10 posto, kao i isti procenat za socijalna davanja. Prema mišljenju analitičara, ovo će teško biti izvodivo, jer pada kupovna moć građana s obzirom na skok cijena, pa se ne očekuje dalji enormni rast prihoda od neizravnih poreza.

Poslodavci smatraju da je pomoć trebala ići za sve, a ne samo javni sektor.

"Očekivanja da će ovakvi veliki prilivi od direktnih i indirektnih poreza biti kao sto su bili visoki u januaru i februaru, ne vjerujem, jer je skok cijena takav da dolazi do pada kupovne moći, pa će se teško taj trend održati do ljeta", kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Povećanje plata je jedna od mjera ublažavanja inflacije, koja će se do kraja prvog polugodišta popeti i do 9,2 posto. Crne su to prognoze centralne Banke BiH. Međutim, ekonomisti smatraju da je višak prihoda trebalo uložiti u investicije, a ne preglomazan javni sektor.

"Kad saberete sve dugove i deficite, oni su ravni našem bruto društvenom proizvodu, a to znači da je naša valuta precijenjena sa 100 odsto, što dalje znači da inflacija mora biti najmanje 100 odsto da bi se izračunala vrijednost novca sa realnim materijalnim vrijednostima", navodi ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

Privrednici, pak, smatraju da se građanima trebalo pomoći po modelu kako je to uradila Srbija, a ne selektivno samo javnom sektoru. Vlast tvrdi da će pomoći i realni sektor.


Izvor: BHRT

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.