Prevoznici nemaju posla, masovno otpuštaju radnike


Objavljeno: 2020-11-11 10:55Prevoznici širom Republike Srpske zbog pandemije virusa korona i ekonomske neopravdanosti znatno su smanjili kapacitet rada i počeli sa masovnim otpuštanjem radnika. 


Foto: Prevoznici nemaju posla, masovno otpuštaju radnike

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS, kaže da je prije nekoliko mjeseci situacija za prevoznike širom Republike Srpske bila loša, ali da je sada katastrofalna.


"Dobio sam poziv sa nekoliko strana iz RS od prevoznika u kojima ističu da su u jako teškoj situaciji. Koliko smo upoznati, počelo je nažalost masovno otpuštanje radnika i najava gašenja firmi", kazao je Mijić.


Prema njegovim riječima, zadnja pomoć koju su prevoznici dobili je bila za maj, a za međunarodni prevoz za jun i jul.


"Što se tiče prevoznika koji rade u gradskom, prigradskom, područnom i republičkom saobraćaju, naš zahtjev smo, iako znamo da je budžet u teškoj situaciji, sveli na minimum, i to na uplate poreza i doprinosa za avgust, septembar i oktobar, a mi ćemo plate isplatiti", pojašnjava Mijić.


Navodi da bi ovo bio jedini spas za prevoznike i njihove firme jer na zahtjev lokalnih zajednica voze sve polaske.


"Radimo sve da se koliko-toliko održi privredna aktivnost i uopšte društveni život. Trenutno svi radimo na svoju štetu, trpimo i pravimo ogromne gubitke", ističe Mijić.


I Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS, istakao je za "Nezavisne" da se prevoznici nalaze u katastrofalnoj situaciji, te da je većina firmi već prepolovljena jer su morali početi otpuštati radnike.


"U mojoj firmi radimo sa 50 odsto kapaciteta i nažalost morao sam otpustiti 50 odsto radnika. U više od 90 odsto slučajeva prevoznici u RS su masovno otpustili radnike jer ne postoji nikakva ekonomska opravdanost i način da ih zadržimo", naveo je Grbić.


Dodao je da su, kako kaže, prevoznici možda jedina branša koja nije dobila nikakvu pomoć od institucija i Vlade RS.


"Mislim da više ne postoji rješenje za ovu situaciju. Mi iz Udruženja smo poslali sigurno više od 100 dopisa institucijama od kojih smo tražili pomoć, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Nakon što završi ova pandemija suočićemo se sa masovnim odlaskom radnika u Njemačku, te niko neće više moći ni raditi, što će dovesti sigurno do masovnog gašenja firmi i radiće se sa 70 odsto manje kapaciteta nego prije virusa korona", istakao je Grbić.


U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su rekli za "Nezavisne" da je na devetoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda RS, održanoj 27. oktobra, usvojena informacija o privrednim subjektima koji su u skladu s Uredbom o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju.


"Odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od 499.881,29 KM za pomoć 33 privredna subjekta koji su podnijeli zahtjev u skladu sa navedenom uredbom", navode u resornom ministarstvu.


Naglašavaju da Ministarstvo i Privredna komora RS kontinuirano prate situaciju i predlažu mjere podrške.


"Od Privredne komore imamo uvjeravanja da je ovakav vid saradnje i zajedničkog djelovanja najbolji put za ostvarivanje prava i pomoći za ugrožena preduzeća, na čemu ćemo raditi i u narednom periodu", zaključili su u Ministarstvu saobraćaja i veza.


Izvor: Nezavisne

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.