Šljive i kornišoni iz BiH propadaju na granici Hrvatske


Objavljeno: 2021-07-15 10:04Hrvatska i dalje nema sluha za proizvođače i izvoznike iz BiH, koji apeluju da radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na granici bude produženo, zbog čega više od 30 kamiona sa svježim kornišonima i šljivama stoji na prelazu u Gradišci i pitanje je da li će roba u ispravnom stanju stići do kupaca. 


Foto: Šljive i kornišoni iz BiH propadaju na granici Hrvatske

Problem je, kao i lani, nastao jer je Hrvatska u jeku poljoprivredne sezone skratila radno vrijeme svojih sanitarnih inspektora, koji rade samo od sedam do 15 časova, zbog čega roba predugo čeka na granici.


Da su već sada u ozbiljnim problemima i proizvođači i izvoznici, juče su upozorili iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona, naglasivši da kamioni i po dva dana ostaju na granici.- Zbog toga dolazi do kaliranja proizvoda, naši izvoznici ne mogu da ispoštuju termine isporuke, što ih dovodi u opasnost od otkazivanja ugovora - rekao je sekretar tog udruženja Suad Selimović, dodavši da su pojedinim firmama kupci rekli da će im odbiti 20 odsto od fakture zbog toga što nisu ispoštovali rok isporuke. Podsjetio je da je Hrvatska najavila da će produžiti radno vrijeme i uvesti rad subotom kada bude više od 20 kamiona na granici, ali to još nisu učinili.


- Ljudi ne znaju šta da rade, neki kreću preko Mađarske, što je za oko 300 kilometara dalja ruta - kazao je Selimović i poručio da je moguća i blokada graničnog prelaza ako problem uskoro ne bude riješen.


Da su proizvođači u ozbiljnim problemima, saglasan je i predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović, koji je za “Glas Srpske” rekao da proizvođači već sada trpe štetu jer berba šljive uveliko traje.


- Bolje će nam biti da se okrenemo i vratimo sa granice, pa da se snalazimo kako da prodamo voće i povrće dok je još dobrog kvaliteta. Budemo li čekali na granici satima, samo ćemo gomilati gubitke - kazao je Dojčinović i naglasio da će proizvođači tražiti sastanak sa nadležnima kako bi našli razumno rješenje za ovaj problem.


Rješavanje ovog problema prije sedam dana zatražio je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. On je od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske zatražio da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Srpske i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz.


Prelazi


Odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena su samo dva granična prelaza, Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Nova Sela, što dodatno otežava plasman na tržište EU. Domaći poljoprivrednici traže da se za te namjene otvore svi granični prelazi u skladu sa postojećim ugovorom između BiH i Hrvatske.


Izvor: Glas Srpske

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.