Složna braća: Žele da se kriza riješi i prevaziđe u BiH


Objavljeno: 2021-11-25 13:29Lider SDA Bakir Izetbegović otkrio je o čemu su sinoć on, Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) razgovarali na večeri koju su organizovali Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, u Satlerovoj rezidenciji u Sarajevu. 


Foto: Složna braća: Žele da se kriza riješi i prevaziđe u BiH

“Ti sastanci su nekada više u funkciji toga da se ipak sjeda, evo, Milorad Dodik sjeda sa mnom i Draganom Čovićem, da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili neki pomaci", kazao je Izetbegović, navodeći da se tražio izlaz iz krize, šta raditi sa Inckovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u Parlamentu uz eventualno neke dopune koje odgovaraju, kako je rekao, srpskoj strani.


“Recimo, spominjanje i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazimo u detalje. Ponovo smo pred gospodinom Varheljem koji nije upoznat u detalje sa situacijom razgovarali o zahtjevima HDZ-a, našim protuuslovima koji se odnose na vođenje Doma naroda, dakle stare teme“, kazao je, kako prenosi N1, Izetbegović,


Na pitanje novinara da li se sastanak može okarakterisati kao uspješan, on je kazao:


“Uspješan je bio utoliko što se sjedilo i razgovaralo, što se ne šuti i što se pokušavaju približiti stavovi. Mislim da, bili smo sva trojica juče, da sva trojica želimo da se situacija razriješi, da se kriza prevaziđe i da se ide naprijed. Dakle, nije bilo uobičajene drskosti jednog od te trojice“.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.