Šta se dogodilo s novčanim prilivima iz dijaspore!?


Objavljeno: 2021-01-04 14:34Predviđanja ekonomskih stručnjaka da će pandemija koronavirusa i povratak velikog broja bh. radnika iz država Zapadne Evrope te znatno manji priliv novca koji dijaspora šalje porodicama dovesti do nesagledivih ekonomskih posljedica u Bosni i Hercegovini, nažalost su se i ostvarila.


Foto: Šta se dogodilo s novčanim prilivima iz dijaspore!?

Mišljenje je to glavnog urednika portala BHDINFODESK iz Birminghama Namika Alimajstorovića, koji ističe da je svakome, pa i laiku za ekonomiju, dovoljno vidjeti zatvorene mnoge markete i male biznise u cijeloj državi i shvatiti da je protekle godine zbog nedolaska dijaspore i "tanjih" doznaka bh. društvo pretrpjelo nesagledive posljedice.- Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su u prvom kvartalu prošle godine novčane doznake iznosile 637 miliona KM. To je za tri posto manje nego u istom periodu lani ili manje za više od 19 miliona KM. Treba navesti da je pandemija počela početkom marta i da se taj gubitak može pripisati samo tom mjesecu. U drugom kvartalu 2020. bilo je još i gore - naveo je.Kako ističe, dijaspora je u 2020. godini u BiH poslala 554 miliona maraka. To je, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, manje za čak 201 milion maraka. To, kako navodi, praktično znači da je od aprila do kraja juna građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u prosjeku, stizalo oko dva miliona KM manje.- Slijedi ljetna "šok-terapija" i nedolazak dijaspore u domovinu, što će svakako napraviti daljnju dubiozu. O tome sigurno može reći svaki bh. trgovac, ugostitelj, taksista, frizer, stomatolog, ljekar, zlatar, automehaničar, zidar, vodoinstalater, stolar, arhitekta, klesar... Podaci za treći i četvrti kvartal sigurno neće biti bolji - istakao je.Alimajstorović smatra da je teško vjerovati da će država Bosna i Hercegovina nakon ovoga promijeniti odnos prema dijaspori, kojim je vrlo nezadovoljan.


Dobri poznavaoci situacije u dijaspori znaju, ističe Alimajstorović, da se neki njeni zahtjevi i po dvije decenije „kisele“ u državnim ladicama.Alimajstorović smatra da nosioci vlasti u BiH, ali ni javnost u domovini, nemaju razumijevanja za svoje državljane koji žive izvan granica domovine niti visoko mišljenje spram svoje dijaspore.- Odnos bh. vlasti spram "iseljenika" te činjenica da se bh. dijaspora prvi put i u isto vrijeme našla u similarnim problemima kao matica, sigurno će "utanjiti" dotok novca iz dijaspore. Takav odnos političara i komentatora na društvenim mrežama daje pravo bh. dijaspori da ustvrdi da ih u domovini vide samo kao 'bankomate' - naglasio je Namik Alimajstorović.

 


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.