Stanivuković i Petrović poručili Vladi: Ne igrajte se vatrom!


Objavljeno: 2021-12-04 08:59Ni Banjaluka ni Bijeljina neće podržati smanjenje nadležnosti gradonačelnika u ta dva grada, poruka je Stanivukovića i Petrovića. 


Foto: Stanivuković i Petrović poručili Vladi: Ne igrajte se vatrom!

- Naša poruka je da to Banjaluka ne može niti će podržati. Neće podržati ni Banjaluka ni Bijeljina, rekao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško
Stanivuković, komentarišući izmjene zakona kojima se predviđa smanjenje nadležnosti gradonačelnicima gradova sa više do 100.000 stanovnika.

- Znači, nacrtate bukvalno dva grada u Republici Srpskoj i to dva grada gdje za vrijeme izbora niste pobijedili. To je klasična promjena volje građana, rekao je Stanivuković.On je naveo da su građani glasali za gradonačelnika sa svojim funkcijama, ali Skupština u Banjaluci i Bijeljini ne dozvoljava da oni imaju svoje zamjenike, već im sad nameće „nova rješenja“.

- Onda u periodu godišnjeg odmora ili bilo kog odsustva, Skupština imenuje tad vašeg zamjenika koji potpisuje svakakve ludosti, pa čak može zakazati i sjednicu Skupštine grada i raditi to bez vas. To je monstruozna odluka. To su zakoni za jednokratnu političku upotrebu - rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke smatra da kada bi sutra bilo drugačije političko stanje u Banjaluci ili Bijeljini onda bi predlagači ove izmjene zakona opet mijenjali zakon.

- Tako se igrati politikom, zakonima, tako koristiti Narodnu skupštinu Republike Srpske kao najveći zakonodavni organ da bi udovoljili sebi i svojoj politici, čak i svojim bolesnim ambicijama je prosto nevjerovatno, rekao je Stanivuković.

On dalje navodi da je poslodavac u jednom gradu gradonačelnik i oni sad kažu da će predsjednik Skupštine imati svoj kabinet, svoju sistematizaciju, moći zapošljavati i premještati radnike.

- Znači, oni umjesto jednog poslodavca nameću dva poslodavca. Ne može tako. Struktura izbora je da građani biraju direktno gradonačelnika i vođenje grada je centralizovano. Od jedne ličnosti od gradonačelnika ka načelnicima ka šefovima odsjeka i zaposlenima. To je ta struktura. Sada umjesto jedne strukture prave drugu i sad da predsjednik Skupštine ima svoje ingerencije čak i svoj kabinet. Na kraju to i košta, to je nepragmatično, nije normalno da imate dva poslodavca na taj način, kaže Staniuvković.

On je pozvao narodne poslanike, političke predstavnike da ne dozvole tako nešto.

- To je suviše nelogično, nepragmatično. To je politička osveta i može samo nanijeti štetu, naglasio je Stanivuković.

 

Identičnog mišljenja je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je rekao da prijedlog novog vladinog zakona o lokalnoj upravi i samoupravi oduzima nadležnosti gradonačelnicima i prebacuje ih u nadležnost predsjednika gradskih skupština.

Petrović tvrdi da je to još jedan u nizu napada na lokalne zajednice u kojima je opozicija dobila funkcije gradonačelnika, te da je to i ponižavanje građana koji
su svoj glas dali gradonačelnicima Bijeljine i Banjaluke.Izmjena Zakona predviđa da predsjednik Skupštine u gradovima Srpske koji imaju preko 100 hiljada stanovnika, ima mogućnost preuzmanja nadležnosti gradonačelnika.

Jedini gradovi koji imaju preko 100 hiljada stanovnika u Republici Srpskoj su Banjaluka i Bijeljina, gdje su gradonačelnici Draško Stanivuković iz PDP-a i Ljubiša Petrović iz SDS-a. Skupštinsku većinu u Banjaluci i Bijeljini drži SNSD Milorada Dodika.

Ovu incijativu da će razvlastiti gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio odmah nakon lokalnih izbora, kada su njegovi kandidati poraženi za tu funkciju u dva najveća grada u Srpskoj.

Pogledajte kako je Dodik govorio tada:

 

- Ovo je udar na demokratiju. Ovo je udar na izbornu volju naroda koji je na izborima direktno izabrao i gradonačelnike i načelnike - kaže
Petrović.

Istvovremeno, kako tvrdi Petrović, gradske skupštine opstruišu rad gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine.- Tako da nemaju svoje najbliže saradnike. Da nemate čovjeka od povjerenja koji može da potpiše dokumente umjesto vas ili da vode resorna odjeljenja, a predsjedniku Skupštine treba omogućiti da ima i šefa kabineta i svoje savjetnike pored toga što već ima dva potpredsjendika, rekao je Petrović.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva iz SNSD.a, negira da su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi politički revanšizam prema gradonačelnicima Banjaluke i Bijeljine, koji dolazi iz drugih, njima opozicionih stranaka.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.