Tadić zataškala čak šest predmeta protiv Dodika


Objavljeno: 2021-07-28 19:09Još prije četiri godine Avdo Avdić je pisao da je Dodik omiljeno prezime Tadićeva, pa je tako šest predmeta ili prijava protiv tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika arhivirano i to naredbama o obustavi ili o neprovođenju istrage. 


Foto: Gordana Tadić

Gordana Tadić, glavna tužilacTužilaštva BiH, koja je prije dva dana smijenjena s pomenute funkcije nakon što je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta utvrdila da je počinila disciplinske prekršaje, uložiće žalbu, a do završetka procesa nastaviće voditi Tužilaštvo BiH.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca (UDT) su nam potvrdili da na odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji i, konačno, VSTS-u u cjelini, pa je shodno tome imenovana tužilac i dalje na funkciji glavne tužioca. Ukoliko odluka postane pravomoćna, Tadić će biti još jedna u nizu osoba na dužnosti glavnog tužioca koja je s te funkcije morala otići prije isteka mandata.

Naime, prvi glavni tužilacMarinko Jurčević sam je podnio ostavku, kako je obrazložio, iz zdravstvenih razloga, dok su njegova dva nasljednika Milorad Barašin i Goran Salihović smijenjeni s obzirom na to da su protiv njih provedeni disciplinski postupci, a kojima je takođe utvrđen niz propusta u radu, kao i neprimjereno ponašanje.

Kako vjetar duva, tako se i donose odluke, što najviše ugrožava pravosudni sistem, kaže Adamović.

"Disciplinska komisija je naznačila obrazloženje, nakon toga slijedi žalba i odluka drugostepene komisije. Odluku gledam kao pokušaj da se uruši pravosuđe stalnim izmjenama glavnih tužilaca. Izrevoltiran sam što sudije i tužioci uništavaju sistem koji sam gradio.

Znam da su sudije i tužioci, kad su bili složni, čitali pravo, kad su se znali odbraniti od parlamentaraca, medija, javnosti, ali strukom, tada je sve bilo u redu", smatra Tadićkin advokat i bivši sudija Vlado Adamović.

Još prije četiri godine Avdo Avdić je pisao da je Dodik omiljeno prezime Tadićeva, pa je tako šest predmeta ili prijava protiv tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika arhivirano i to naredbama o obustavi ili o neprovođenju istrage.

Još 2017. godine, na Avdićevo pitanje tužiteljici Tadić “šta je sa slučajem Nikola Špirić i njegovim stanom u Beču?”, odgovor je bio da je predmet u radu. Isti odgovor je bio i na pitanje “u kojoj je fazi istraga u vezi sa slučajem Pavlović banka?”.

I Oslobođenje je pisalo da je Slobodan Pavlović, preko čije banke je Dodik oprao novac za vilu u Beogradu, uhapšen u januaru 2016. godine. Optužnice nikad nisu podignute. Avdić je tada pitao tužiteljku Tadić i “da li je svoj poslovni prostor iznajmila kladionici Bet Live i to u periodu kada je kladionica imala porezni dug?”

Moj suprug iznajmljuje prostor kladionici, ali ostali detalji se vas ne tiču, poručila je Tadić.

Goran Salihović, optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, bio je Tadićkin prethodnik, a i danas je tužilac Tužilaštva BiH. Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do septembra 2016. iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist veću od 80.000 KM. Kako je izjavio, indikativno je što nijedan glavni tužilacBiH do sada nije završio mandat.

Pokušava se izvršiti uuticajna glavnog tužioca, politički, gdje na to neki podlegnu, a neki ne. Smijenjen sam, jer sam s mojom ekipom radio. Imali smo 71 optužnicu za ratne zločine, sve su potvrđene, a čujem sada za sedam mjeseci Tužilaštvo BiH ima samo dvije, kaže Salihović, kojem je nastavak suđenja zakazan za 14. septembar.


Izvor: Oslobođenje

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.