U Velikoj Britaniji duga suknja ili široke pantalone za volanom - nikako!


Objavljeno: 2021-06-01 10:16Britanski vozači koji za volan sednu u širokim farmerkama, dugoj suknji ili haljini ili pogrešno izaberu obuću, rizikuju da plate kaznu od 5.000 funti ukoliko ih policija zaustavi.


Foto: U Velikoj Britaniji duga suknja ili široke pantalone za volanom - nikako!

Bez obzira na to da li su krenuli samo do prodavnice ili na duže putovanje, britanski vozači će morati dobro da razmisle šta će da obuku i obuju pre nego što sednu za volan, jer u slučaju da ih zaustavi policija, pogrešan izbor može skupo da ih košta.


Ne samo da će platiti novčanu kaznu, već će dobiti i kaznene poene.


Ukoliko saobraćajni policajac utvrdi da vozač nije odeven u skladu sa propisima, na licu mesta će platiti kaznu od 100 funti i dobiti tri kaznena poena, ali ako spor dođe do suda, maksimalna kazna može biti i 5.000 funti i devet kaznenih poena. Čak je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole.


Kako se treba obući pre sedanja za volan


Kao što pravilo 97 Kodeksa o auto-putevima kaže: „Odeća i obuća koju odlučite da nosite dok vozite ne smeju vas sprečiti da pravilno koristite upravljačke komande u automobilu“.


Na vrhu „crne liste“ su se našle duge suknje i haljine. Iako izgledaju lepo i udobne su, mogle bi da se zapletu oko pedala i ograniče sigurno upravljanje vozilom.


Isto važi i za vrlo široke pantalone.


Što se tiče obuće, uputstva su prilično jednostavna.


Štikle ne dolaze u obzir. Previše udaljavaju stopalo od pedala da bi se u njima moglo bezbedno upravljati automobilom. Zato bi najbolje bilo u kolima držati rezervni par cipela sa odgovarajućom visinom potpetice.


Japanke i papuče su takođe zabranjene. Zakon kaže da je svaka cipela sa đonom debljine manje od 10 milimetara nesigurna i zbog toga se njeno nošenje kažnjava novčanom kaznom.


Opet, s druge strane, i čizme sa debelim đonom utiču na bezbednu vožnju i takođe se smatraju opasnim.


Između ostalog, na spisku su se našle i naočare za sunce koje ne smeju biti previše zatamnjene, a okvir mora biti dovoljno širok da ne zaklanja periferni vid vozača.


Dakle, pre nego što odlučite da automobilom obiđete Veliku Britaniju, dobro razmislite šta ćete da obučete i sledite pravila, jer vam to može uštedeti dosta novca.


Izvor: RTS

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.