VELIKA SUBOTA: Običaji i vjerovanja


Objavljeno: 2021-05-01 11:53Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliku subotu, ili Strašnu subotu, koja predstavlja poslednji dan žalosti u nedelji stradanja Isusa Hrista.


Foto: Velika subota, običaji i vjerovanja

Pravoslavni vernici veruju da je Hristos bio toga dana u grobu Telom, a da je duhom bio u Adu, a u isto vreme na prestolu bio sa Ocem i Duhom samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice.


Na taj dan je Isus pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja.


Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.


Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću koji predstavlja osnovu hrišćanske vere.


ŠTA TREBA URADITI NA VELIKU SUBOTU


Običaji nalažu da poslednji dan nedelje žalosti treba provesti u miru i tišini, uz molitvu i post. Zarad blagostanja dobro je učiniti neko humano delo. Siromašnima udelite hranu ili nešto novca što će vam se, prema verovanju, višestruko vratiti. Žene bi posebno trebalo da obrate pažnju na svoje aktivnosti, a naročito da izbegnu bilo kakav ručni rad. Muškarci takođe na Veliku subotu ne rade teške radove u polju.


Prema običajima, postoji 10 stavki koje bi trebalo ispoštovati na ovaj veliki praznik kako bi zavladala sreća u porodičnom domu.


1. Dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu.

2. Trebalo bi poraniti i završiti sve poslove neophodne za doček i proslavu velikog praznika.

3. Očistite kuću, takođe rano ujutru.

4. Nemojte ništa da šijete, krpite i slično, a veruje se da tog dana ne treba ništa raditi u bašti ili polju.

5. Umesite kolače koje ćete jesti za Uskrs.

6. Ukoliko niste već ofarbali jaja, to možete da uradite danas, a u nekim delovima Srbije Velika subota je dan kada se jaja farbaju isključivo u crvenu boju.

7. Uveče se jede samo hleb i pije samo voda.

8. Ako ste u mogućnosti, idite na ponoćnu liturgiju kojom se završavaju dani žalosti.

9. Za odlazak na ponoćnu liturgiju možete da obučete i svetlu odeću jer će se i sveštenici u pravoslavnim hramovima u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću, presvući u svetle odežde.

10. Učinite neko dobro delo.


ŠTA SE RADI SA STAROM ČUVARKUĆOM


Prvo jaje koje se ofarba na Veliki petak zove se čuvarkuća i može se reći da je ono "najvažnije" uskršnje jaje jer štiti ukućane od bolesti i zla. Ono se čuva u kući do sledeće godine, kada se zameni novom čuvarkućom.


Postoje običaji da kada se sledećeg Uskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.


Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.


Međutim, protoprezviter Milan Ristivojčević iz Hrama Hrista Spasitelja u Ubu odgovorio je šta zapravo treba uraditi sa starom čuvarkućom.


"Vaskršnja jaja takozvane čuvarkuće se čuvaju u domovima na posebnom mestu i predstavljaju veliku svetinju u domu. Kada dođe vreme da se zamene njih treba izmrviti i dati pticama da ih pojedu", kaže Ristivojčević i dodaje:


"Pticama, jer Anđeli predstavljaju nebeske ptice, te ovako na simboličan način ovu svetinju predajemo u staranje Anđelima. Nikako neke druge životinje ih ne smeju jesti".


Izvor: Mondo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.