VIDEO: Pogledajte podvodni kružni tok!


Objavljeno: 2020-12-05 21:51Na Farskim ostrvima uskoro će se otvoriti prvi podvodni kružni tok. Radovi na prvom podvodnom kružnom toku završeni su ispod severnog Atlantskog okeana, u sklopu radova na 11 kilometara dugačkom tunelu ispod dna koji povezuje 2 od 18 Farskih ostrva.


Foto: Farska ostrva otvaraju prvi podvodni kružni tok!


Kružni tok će uskoro biti pušten u promet i ne samo da će služiti za saobraćaj, već je nesvakidašnji inženjerski poduhvat ulepšan instalacijom domaćeg umetnika Trondura Patursona.


Na najdubljem svom delu, tunel "Eysturoy“ (Ejsturojar) se nalazi 189 metara ispod dna okeana.


Parlament Farskih ostrva je 2014. godine odobrio planove izgradnje tunela koji bi povezivao prestonicu Torshavn sa dva mesta na ostrvu Ejsturojar – Runavikom i Strendurom.


Tunel će skratiti razdaljinu između Torshavna, koji se nalazi na najvećem i najnaseljenijem ostrvu Strejmoru, sa dva sela na ostrvu Ejsturojar sa 55 na 17 kilometara. Vreme putovanja će sa sat vremena biti skraćeno na 16 minuta.


Drugi tunel je takođe u izgradnji i spajaće ostrva Strejmoj i Sandoj. Sistem tunela je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Farskih ostrva i planira se da bude gotov do 2024. godine.


Vrednost radova na oba tunela procenjena je na 265 miliona dolara.


Radovi na tunelu prema Ejsturojaru planirani su da budu završeni do početka 2021. godine, ali su urađeni pre roka, pa će biti otvoren 19. decembra kada prođe sve bezbednosne provere.


Što se tiče drugog tunela oko 60 odsto radova na bušenju je završeno.

 


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.