Zasjedaju skupštine Srpske i Srbije zbog ćirilice


Objavljeno: 2021-09-15 09:24Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na posebnoj sjednici prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.


Foto: Zasjedaju skupštine Srpske i Srbije zbog ćirilice

Prijedlog ovog zakona jedina je tačka dnevnog reda 21. posebne sjednice zakazane za 12.00 časova, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma danas bi trebalo da usvoji i Skupština Srbije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je i izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.


Izvor: Srna

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.