'Alumina' oprostila dug Litvancu osumnjičenom za pljačku FG 'Birač'


Objavljeno: 2020-12-08 13:21Kompanija „Alumina“ odrekla se potraživanja u iznosu od oko 125.000 maraka prema litvanskoj firmi „Dirbtinis pluoštas“ na čijem čelu je nekad prvi čovjek FG „Birač“, dok su sa njom upravljali Litvanci, saznaje portal CAPITAL.


Foto: „Alumina“ oprostila dug Litvancu osumnjičenom za pljačku FG „Birač“

„Alumina“ se odrekla potraživanja, a litvanski mediji prenijeli su da su tako zapravo spašeni Litvanci, jer je time obustavljena zapljena imovine firme „Dirbtinis pluoštas“. Za tu kompaniju navode da, iako ima finansijskih problema, očekuje se da ih riješi jer iznajmljuje skoro 80.000 kvadratnih metara drugim proizvođačima.


Zanimljivo je da je direktor „Dirbtinis pluoštas“ Martynas Ugianskis koji je ranije bio predsjednik Upravnog odbora FG “Birač”, “Mehanike”, “Alumine” i “Birač Energa” i MUP Republike Srpske ga sumnjiči za nezakonitosti počinjene u FG “Birač” u Zvorniku. Zvaničnici Srpske procjenjivali su ranije da su Litvanci iz „Birča“ izvukli više od milijardu maraka.


Litvanski mediji prenose da je ugovor sa Ugianskisom, kojim se “Alumina” odrekla potraživanja, potpisao predsjednik UO „Alumine“ Mile Matić.

 
Matić: Ovo je dobar posao


Predsjednik UO „Alumine“ Mile Matić za CAPITAL pojašnjava da je potraživanje, koje je „Alumina“ imala prema litvanskom društvu „Dirbtinis pluoštas“ (raniji naziv Korelita), nastalo još u vrijeme litvanske uprave.


„`Alumina` je protiv ove firme podnijela tužbu pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini gdje je spor dobila, da bi litvansko društvo po osnovu dvostrukih ugovora i naloga, koji su Litvanci masovno produkovali i za šta nisu odgovarali, protiv „Alumine“ vodilo arbitražu u Litvaniji, kojom je „Alumina“, po dobro viđenom scenariju, obavezana da plati određen novčani iznos“, istakao je Matić.


Dodao je da su nakon toga izvršitelji u Litvaniji međusobna potraživanja kompenzovali, pri čemu je ostao dug „Dirbtinis pluoštas“ prema „Alumini“ u iznosu od 228.476 evra.


„Budući da je „Alumina“, nakon osam mjeseci blokade računa društva „Dirbtinis pluoštas“ naplatila tek oko 4.500 evra, a da je putem svojih advokata u Litvaniji utvrdila da je cjelokupna imovina „Dirbtinis pluoštas“ blokirana i pod hipotekama lokalnih banka, kao i da postoji mogućnost stečaja ovog društva, Upravni odbor „Alumine“ je prihvatio ponudu „Dirbtinis pluoštas“ da za oko 30 odsto umanji svoje potraživanje uz uslov da se 160.000 evra isplati bez odlaganja na račun „Alumine“. U tom pogledu, „Alumina“ je, pored 4.500 evra, uspjela da naplati dodatnih 160.000 evra“, naveo je Matić.

Tako se „Alumina“ odrekla 63.976 evra (124.753 KM) koje joj je dugovala litvanska firma.


Matić je istakao da je ovo je jedna od rijetkih situacija gdje je „Alumina“ uspjela da naplati barem dio novca koji je dugi niz godina izvlačen iz fabrike.


Podsjećamo, FG „Birač“ i „Alumina“ izgubili su nedavno spor „težak“ 40 miliona KM, a koji su vodili sa firmom „Baltios Stiklas“ u Litvaniji. „Alumina“ je uložila žalbu Apelacionom sudu i taj postupak bi mogao bi da traje od šest do 12 mjeseci.


Izvor: Capital.ba

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.