'Dodik, Komšić i Džaferović pred nama se vrijeđali'


Objavljeno: 2022-04-29 09:32Prošle sedmice u službenoj posjeti Sarajevu boravila su tri američka senatora, a nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH senator Chris Murphy je otkrio detalje razgovora i svoja zapažanja situacije u BiH. 


Foto: "Dodik, Komšić i Džaferović pred nama se vrijeđali"

On je zatim iznio upozoravajuću tezu o opasnim potezima Milorada Dodika koji bi, uz podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogao odvesti BiH u novi rat.

"Dejtonski sporazum je zahtijevao formalni sporazum o podjeli vlasti u kojem bi izvršna vlast uključivala tri predsjednika - po jednog koji predstavlja svaku grupu.

Neko vrijeme, tri člana Predsjedništva su nevoljko nalazila kompromis koji je neophodan da bi država ostala u funkciji.

Ali u posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike Milorada Dodika, izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke.

Kao rezultat toga, Dodik je, uz podršku Rusije, počeo da pravi planove za uspostavljanje vladinih institucija, koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za region - upravo onakav haos za koji bi Putin navijao i podsticao ga", napisao je Murphy.

Američki senator se zatim osvrnuo na sastanak u Predsjedništvu BiH sa Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

"Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Željko Komšić i Šefik Džaferović) više su bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama.

Sjedili smo 'razjapljenih usta' dok su se oni međusobno 'častili' uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize.

Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i Bosna bori - obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada.

Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje", opisao je Murphy.


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.