1000 maraka kazne jer nije pokupila izmet za svojim ljubimcem!


Objavljeno: 2022-02-09 08:49



Jedna Španjolka je doživela šok kada je dobila da plati pozamašnu kaznu od grada koji je posetila pre šest meseci, jer nije pokupila izmet svog psa sa trotoara u gradu udaljenom 650 km od nje!


Foto: Dobila kaznu jer nije pokupila pseći izmet

Neimenovana žena iz grada Paterne, u španskom regionu Valensija, skoro je zaboravila da je zaboravila pokupiti izmet svog bulterijera dok je bila na odmoru u Benalmadeni, prošlog avgusta 2021.godine. Zbog  toga što nije pokupila pseći izmet  svog ljubimca, sada prošlog meseca ove godine  dobila kaznu od 498 evra!

Ona se zapitala kako su vlasti u primorskom gradu udaljenom 650 kilometara, u provinciji Malaga, znale za to posle toliko vremena?

Oni su jasno i jednostavno znali da je to njen pas, pošto je obaveštenje koje je primila poštom isticalo ulicu na kojoj je izmet pronađen i datum, 26. avgust. Nije znala da je njen “zločin“ otkriven zahvaljujući naprednoj DNK analizi.

ADN Canino, španska kompanija specijalizovana za prikupljanje i održavanje baze podataka DNK pasa iz opština širom Španije, sarađuje sa lokalnim vlastima od 2014.godine. Glavni cilj kompanije je da koristi uzorke DNK za sprečavanje napuštanja i zlostavljanja kućnih ljubimaca.

Ali ista tehnologija se takođe može koristiti za pronalaženje prestupnika koji ne pokupe i bace izmet svojih kućnih ljubimaca – pasa.

“Genetski popis pasa dopunjuje neophodnu registraciju mikročipa i omogućava bolju kontrolu pasa na nacionalnom nivou, bez obzira na grad, pokrajinu ili autonomnu zajednicu iz koje životinja dolazi“, rekao je Enrike Periguel, izvršni direktor ADN Canino, za špansku novinsku agenciju EFE.

Na nesreću žene kažnjene u ovom slučaju, grad Paterna je prošlog septembra primenio sistem DNK pasa, a ona je brzo registrovala svog ljubimca, kao osiguranje u slučaju da ga ikada izgubi. Nikada nije mislila da će se ova odluka vratiti da je na kraju “ugrize” za novčanik šest meseci kasnije.

Vlasti u Benalmadeni su očigledno uzele uzorke psećeg izmeta koje je žena ostavila na putu Navara i nastavile da je traže u bazi podataka ADN Canino . Kada se vlasnica psa registrovala za uslugu, sistem je prijavio poklapanje i kazna  od 498 dolara je izrečena i uručena na njeno ime.

Iako je glavna svrha pseće DNK baze podataka da spreči napuštanje i zlostavljanje kućnih ljubimaca, ovakve vesti imaju za cilj da služe kao upozorenje drugim vlasnicima pasa da ostavljanje psećeg izmeta na ulicama može imati posledice mesecima kasnije, čak i ako se prekršaj dogodi. u drugim delovima Španije odnosno gradovima.


Izvor: Zanimljivosti





















Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.