AMBASADE: 'Prijetnje smrću Kristijanu Šmitu su neprihvatljive'


Objavljeno: 2022-04-22 14:04Ambasada Njemačke u BiH najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene prema visokom predstavniku Kristijanu Šmitu na skupu 'Sloboda' u Banjaluci. 


Foto: AMBASADE: 'Prijetnje smrću Kristijanu Šmitu su neprihvatljive'

- Sloboda govora i sloboda okupljanja su osnovni stubovi demokratije. Savezna vlada Njemačke podržava i promoviše osnovne slobode. Međutim, ove slobode se moraju odgovorno primjenjivati i sprovoditi. Ali, Savezna vlada najoštrije osuđuje svaku zloupotrebu - kažu iz Ambasade Njemačke, te dodaju:

 

- Prijetnje smrću visokom predstavniku Kristijanu Šmitu izrečene u Banjaluci na protestnom skupu protiv njegove odluke o Zakonu o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, donesene 20. aprila, ne opravdavaju pravo na slobodu govora i potpuno su neprihvatljive. Savezna vlada Njemačke očekuje da vlasti Republike Srpske, a u okviru važećeg zakonodavstva poduzmu mjere protiv odgovornih i da ih pozovu na odgovornost.

 

Podsjetimo, na skupu u Banjaluci pjevale su se pjesme koje se mogu protumačiti kao prijetnje smrću Kristijanu Šmitu. Ovavku retoriku i prijetnje osudili su i iz američke ambasade.


Izvor: Avaz

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.