Britanski muževi ne vole da im žena više zarađuje! A balkanski?


Objavljeno: 2020-11-23 18:58Žena zarađuje više i to se njenom suprugu ne dopada? Novo istraživanje daje potvrdan odgovor na ovo pitanje.


Foto: Britanski muževi ne vole da im žena više zarađuje! A balkanski?Muževi su nesrećni kada njihove supruge zarađuju više, a sa druge strane, osećaju uzbuđenje i superiornost kada je situacija obrnuta pa dođe do porasta njihovih zarada.Veliki jaz između plate njihovih supruga i njihovih mesečnih zarada u korist žena predstavlja za njih psihološki udarac, pokazalo je novo istraživanje, piše "Dejli mejl".


Ovakav fenomen rezervisan je za muškarce jer povećanje plata ženama ne predstavlja psihološko takmičenje.


Istraživanje Univerziteta u Londonu pokazalo je da 18 odsto muževa ispitanika oseća nezadovoljstvo kada njihove žene više zarađuju.


Muževi koji su zarađivali isto ili više od svojih supruga bili su daleko manje nezadovoljniji u odnosu na pomenutu grupu muškaraca (11 odsto njih je izrazilo loše raspoloženje).


Koautor studije sociolog Vanesa Geš istakla je da rezultati istraživanja pokazuju da je muškarcima uloga hranitelja izuzetno bitna, važnija nego što se pretpostavlja.


"Muškarci moraju da zarađuju da bi se dobro osećali u braku. Ne postoji ekvivalentan osećaj kod žena, pa je pojava specifična za muškarce", rekla je Vanesa Geš za "Tajms".


Istraživanje je proučavalo odgovore od 2009. do 2017. A razlike u platama među bračnim partnerima konstantna su pojava u Britaniji od sredine devedesetih. Kod heterosek*ualnih parova doprinos žena kućnom budžetu, u brakovima gde oboje partnera radi, iznosio je od 35 do 40 odsto.


Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca mada njihove plate rastu.


Ima li razlike između britanskih i balkanskih?


Izvor: Blic žena

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.