Desanka izbačena iz školskog programa!


Objavljeno: 2020-06-06 11:19Čuvena srpska pjesnikinja Desanke Maksimović isključena je iz školskog programa trećeg i četvrtog razreda gimnazije u Srbiji, jer je nadležna komisija smatrala da se ne uklapa u okvir epohe, pišu Večernje novosti.


Foto: Desanka Maksimović isključena iz školskog programa

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje".

 

Takav postupak članovi komisije su naveli da su dugo razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije "Tražim pomilovanje" i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".Na odluku je reagovala Zadužbina "Desanka Maksimović" pismom Ministarstvu prosvjete, Nacionalnom prosvjetnom savjetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović i drugi.

 

Razmatrajući zahtjev Zadužbine, komisija Zavoda je predložila da se zbirka "Tražim pomilovanje" nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način našla svoje pravo mjesto kao odjek književne epohe srednjeg vijeka".

 

Upravnik Desankine zadužbine Svetlana Šeatović navela je da obrazloženje Zavoda da je "Tražim pomilovanje" vanvremensko i da je "odjek epohe srednjeg vijeka" predstavlja poništavanje dugotrajnog rada naučnika koji su tumačili djelo ove pjesnikinje i dokazali modernost i univerzalnu vrijednost njene poezije.

 

- Nažalost, na djelu je pisanje neke nove književne istorije, oslonjene na nove vrijednosti, gazeći pjesnikinju duha, epohe i naroda. Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović - rekla je Šeatovićeva.Akademik i laureat Desankine nagrade Matija Bećković istakao je da je ovo nečuvena vijest.

 

- Јednom prilikom, putovao sam sa Desankom na Vukov sabor i bio svjedok toga koliko su joj ljudi aplaudirali i otpozdravljali. U jednom trenutku sagnula se prema meni i šapnula mi - Hoćemo li propasti? - Nisam ni slutio da ću se toga sjetiti kada sam čuo nečuvenu vijest da su izbacili iz školskog programa ništa manje nego "Tražim pomilovanje" - dodao je Bećković.

 

Pjesnikinja Tanja Kragujević, član Upravnog odbora Zadužbine, ali i laureat nagrade koja nosi Desankino ime, kaže da članovi Upravnog odbora neće odustati od pokušaja da se ogroman propust ispravi.

 

Novosti navode da je i roman Vladana Desnice "Proljeća Ivana Galeba" umjesto dosadašnje obavezne postao izborna lektira za četvrti razred gimnazije.


Izvor: Novosti

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.