Đajić vodi brigu o noćnim klubovima, u bolnici haos


Objavljeno: 2021-07-15 10:18Krvavi čaršafi mijenjaju se tek svaka tri dana. Šolja u toaletu nije dobro fiksirana, pa kada pustite vodu, sve curi pored. Hrana je najjeftinija moguća – kuvani kupus, čorba sa tek malo mesa. Voća nema uopšte – iskustvo je ove Banjalučanke. 


Foto: Đajić vodi brigu o noćnim klubovima, u bolnici haos

Univerzitetski klinički centar RS već tri godine posjeduje sertifikat „Bolnica - prijatelj beba“, ali porodilje s pravom pitaju kada će ova ustanova postati i „prijatelj majki“.


Mnoge trudnice i porodilje koje su ležale u ovoj zdravstvenoj ustanovi ogorčene su katastrofalnim uslovima u sobama na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, kao i lošom ishranom.Začepljeni odvodi, zarđale tuš kabine, odvaljeni podovi, kreveti iz kojih vire žice… to je majkama prva asocijacija na najveću bolnicu u Srpskoj. Znajući već šta ih očekuje, žene sa sobom nose čak i dodatnu posteljinu!


– Na patologiji žice ispadaju iz kreveta. Ja sam uzimala jorgan sa susjednog kreveta da se ne povrijedim – ispričala nam je jedna trudnica.


Uslovi su nikakvi, kao i prije pet godina, kada sam se prvi put porodila, govori mlada majka koja je nedavno ležala u bolnici.


– Krvavi čaršafi mijenjaju se tek svaka tri dana. Šolja u toaletu nije dobro fiksirana, pa kada pustite vodu, sve curi pored. Hrana je najjeftinija moguća – kuvani kupus, čorba sa tek malo mesa. Voća nema uopšte – iskustvo je ove Banjalučanke.


Jedino dobro što su majke navele jeste da su bebe često s njima u sobama i da sestre pomažu oko dojenja, a što je i cilj akreditacije “Bolnica – prijatelj beba”.


Direktora UKC RS Vladu Đajića pitali smo kada će uslovi smještaja za majke biti poboljšani.


– U toku su radovi; veliki broj mokrih čvorova je adaptiran na Klinici za ginekologiju. Mi smo već trebali krenuti u potpunu rekonstrukciju ove zgrade, ali je pandemija kovida to sve usporila i odgodila. Nadamo se da neće biti novog talasa i da ćemo moći to sve završiti – rekao je Đajić.


S druge strane, tvrdi da je ishrana na svjetskom nivou.


– Kao što pratimo sve standarde u medicini, tako pratimo i standarde u ishrani. Naši pacijenti dobijaju hranu koja je po svjetskim standardima što se tiče sastava, kalorija i količina. Vjerujte, oko 150 ljudi je svaki dan pred mojom kancelarijom, a 0,1 odsto se žalilo na kvalitet hrane u UKC – kategoričan je Đajić.


Izvor: Srpskainfo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.