Dodikova nepristojna ponuda opoziciji u kojoj bi svi bili u vlasti a on šef svima njima?!


Objavljeno: 2021-07-28 12:58Dodikova „velikodušna“ ponuda o zajedničkoj vladi, godinu dana pred izbore, za mnoge je nepristojna, jer u njoj vide veliki strah koji je već izvjesno vrijeme prisutan kod „Baje“, kako je sam sebe nazvao, od gubitka vlasti i eventualnih sudskih procesa koji bi se tada mogli otvoriti. 


Foto: Dodikova nepristojna ponuda opoziciji u kojoj bi svi bili u vlasti a on šef svima njima?!

Na nedavnom sastanku lidera srpskih stranaka iz Republike Srpske na kome je iskazano svesrpsko jedinstvo i utvrđen odgovor na Inckovo nametanje Krivičnog zakona BiH, bilo je riječi i o uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva Republike Srpske.

Prema zamisli incijatora te ideje, predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u tu vladu bi ušli predsjednici stranaka, a on bi, kako je rekao, bio spreman da u tom slučaju podnese ostavku u Predsjedništvu BiH, saznaje BN od učesnika tog sastanka.

Ta vlada bi, prema zamisli predlagača, povukla saglasnosti Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje i vojnih i bezbjednosnih struktura BiH...

 

Na Dodikov prijedlog reagovao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je rekao da se takve odluke ne donose na "prečac i da je to pitanje za mnogo širu raspravu..."

Ideja o vladi nacionanog jedinstva, prema tvrdnjama učesnika tih razgovora, sudeći po ćutanju, predsjedniku DNS-a Nenadu Nešiću nije smetala.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović nije se u potpunosti izjasnio. Ono što je bilo primjetno, prema tvrdnji tih izvora, određena doza prisnog odnosa prema Borenoviću koju su tokom sastanka iskazali Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Bilo je i prijedloga, koji su dolazili i od lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, koji nisu izazvali posebno interesovanje a to je organizovanje protesnih skupova boraca širom Republike Srpske u kojima bi učešće uzeli i lideri političkih stranaka,,,dok je prvi čovjek NDP Dragan Čavić se prisjetio ranijih odluka visokih predstavnika i sankcija koji su bili u vrijeme kada je on bio predsjednik Republike Srpske...

Predsjednik SPS-a Goran Selak upitao je prisutne da li imaju bilo kakav stav zvaničnog Beograda, na ovu krizu, a drugi socijalista Petar Đokić uz negodovanje je kazao da ne treba uvlačiti Srbiju...

Dodik je kratko rekao da oni u Srbiji imaju i svojih problema, dok je Cvijanovićeva konstatovala da Srbija ima previše svojih muka i problema s kojima teško izlazi na kraj...

Zanimljiv je, prema tim izvorima, bio i izlazak Dodika sa tog sastanka,koji je kako se pretpostavlja pokušavao da ostvari kontakt, preko kabineta, sa predsjednikom Srbije, što mu očigledno nije pošlo za rukom u vrijeme trajanja sastanka, jer bi se on, kako navode naši izvori, time pohvalio.Ono što je dogovoreno jesu zajednički zaključci u kojima se kaže da srpski predstavnici neće učestvovati u radu i donošenju odluka u Predsjedništvu, Parlamentu i Savjetu ministara BiH. Koliko će to da traje ostaje da se vidi. Međutim, ono što je u prvi plan izbilo i o čemu se u kuolarima priča jeste uspostavljanje Vlade nacionalnog jedinstva, koja je ostala da visi iznad glava lidera političkih stranaka.

Dodikova "velikodušna" ponuda o zajedničkoj vladi, godinu dana pred izbore, za mnoge je nepristojna, jer u njoj vide veliki strah koji je već izvjesno vrijeme prisutan kod "Baje", kako je sam sebe nazvao, od gubitka vlasti i eventualnih sudskih procesa koji bi se tada mogli otvoriti.

Ponuda da u vlast uđu svi lideri nije ništa drugo nego prebacivanje odgovornosti na druge za pogubne posljedice njegove dugogodišnje vladavine po Republiku Srpsku i srpski narod.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.