Ex-Yu migranti: Skoro svaki drugi stanovnik bi da napusti BiH!


Objavljeno: 2020-07-15 12:04Gotovo svaki drugi stanovnik Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana je razmatrao mogućnost da napusti zemlju i ode da radi negdje u inostranstvo, dok je samo godinu dana prije to činio svaki treći stanovnik, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mnjenja Balkanski barometar.


Foto: Skoro svaki drugi stanovnik BiH želi da napusti zemlju

Po tom istraživanju, među zemljama Zapadnog Balkana, u BiH je u protekloj godini najviše porastao broj onih koji razmišljaju o odlasku, sa 34 na 44 odsto ispitanika, mada je rast zabilježen u svih šest zemalja koje su dio ovog istraživanja. Najmanje se o tome razmišlja u Srbiji – 37 odsto ispitanika u protekloj godini, a najviše u Albaniji  – 49 odsto.– Nakon perioda relativne stabilnosti, Barometar bilježi novi talas interesovanja za emigriranje iz regiona. Kod većine je to, međutim, i dalje na nivou deklarativnog interesovanja – navode autori istraživanja.Po posljednjem izvještaju, među onima u BiH koji razmatraju opciju emigriranja, većina ili 64 odsto je i dalje u fazi razmišljanja o tome, dok tek 23 odsto njih aktivno informiše o mogućnostima i opcijama koje imaju.Istovremeno, oko četiri odsto ispitanika je u vrijeme provođenja najnovijeg istraživanja, u drugoj polovini prošle i početkom ove godine, znalo tačan datum odlaska iz zemlje. To je nešto malo više u odnosu na tri odsto njih koji su to znali godinu dana prije.
Kada se pogleda situacija u svih šest zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem – Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo – tek dva odsto je onih koji zaista znaju kada odlaze iz zemlje, a to se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu.Region nikog ne zanimaMada se odlazak iz zemlje zbog posla „vrzma“ po glavama gotovo polovine, odnosno 43 odsto stanovnika zemalja Zapadnog Balkana, vrlo malo njih razmišlja o tome da se preseli u neku od susjednih zemalja.Po „Balkanskom barometru 2020“, čak 82 odsto ispitanika nije zainteresovano da se preseli u neku od zemalja u regionu radi posla. Među onima koji bi to razmotrili, najviše bi ih u obzir uzelo Srbiju.


Izvor: Srpskainfo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.