Gdje ste bili kada je bombardovana Jugoslavija 1999.


Objavljeno: 2022-02-25 09:17Aleksandar Lukaševič, bivši portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije i njen aktuelni izlasnik u OEBS-u, nakon napada na Ukrajinu ponovo je podsetio svet na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.


Foto: Gdje ste bili kada je bombardovana Jugoslavija 1999.

Ruska misija pri OEBS-u prenela je njegove reči:
 
"Ponovo postavljamo isto pitanje, koje je dugo godina ostalo bez odgovora: gde su bili zagovornici "zajedničkih vrednosti, principa i normi OSCE-a" kada je koalicija država članica NATO 1999. godine izvršila monstruozna bombardovanja bivše Jugoslavije?", prenesene su njegove reči.
 
Ovo nije prvi put da Lukaševič pominje bombardovanje Jugoslavije - on je, takođe, povodom 18 godina od bombardovanja, 2017. godine održao žestok govor na sednici Stalnog saveta OEBS-a i stao u odbranu našeg naroda podsetivši članice OEBS-a, od kojih su mnoge i članice Alijanse, na bombardovanje za koje nisu imale dozvolu UN.
 
Ruska vojska rano jutros krenula je u vojnu operaciju i napala Ukrajinu. Akcija je počela rano jutros u 3:50 po srednje evropskom vremenu, kada je ruski predsednik objavio napad na Ukrajinu!
 
Građani su se probudili u zemlji kakvu ne prepoznaju - punu ruševina, dima i ruskih tenkova, dok su odzvanjale eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Mnogi su u panici jurili da se snabdeju potrepštinama, redovi ispred banki i benzinskih pumpi bili su ogromni. Mnogi smatraju da su napadi na Ukrajinu deo "početne faze" ruske invazije "velikih razmera".
 
Ruska vojska zauzela je i nuklearnu elektranu u Černobilju, koja se nalazi nedaleko od granice s Belorusijom, a navodno su u njoj i u okolini zadržali i taoce. Ruska vojska napreduje prema Kijevu, a pojavile su se informacije da Ukrajina deli puške civilima kako bi se suprostavili ruskoj vojsci. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci dizanja mostova u vazduh, što se objašnjava pokušajem Ukrajinaca da uspore rusko napredovanje.
 
Evropska unija danas je obećala da će uvesti "masivne" sankcije Moskvi i "najoštrije osudila rusku vojnu akciju bez presedana protiv Ukrajine", a prema poslednjim izveštajima iz Kremlja Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kome je detaljno objasnio razloge ruske invazije na Ukrajinu.


Izvor: Mondo

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.