IZBORI I KORONA: Kako ćemo glasati, brojna pitanja neriješena


Objavljeno: 2020-11-11 12:30Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je na 77. sjednici održanoj 10. novembra 2020. godine usvojila izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u djeli koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizovani.


Foto: Kako ćemo glasati: Idu izbori, a brojna pitanja neriješena


Navedenoj kategoriji birača je omogućeno da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnoj gradskoj izbornoj komisiji dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa (medicinski nalaz ili akt o izolaciji).

Centralna izborna komisija BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su juče brisane, nastojala omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju akt nadležnog organa ukoliko se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, nemamo cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o pomenutoj kategoriji birača.

Opštinske/gradske izborne komisije uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koji nadležni organa vodi ažurne evidencije o COVID-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog svega navedenog, Centralna izborna komisija BiH je odlučila izmjeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uslovima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine a istovremeno spriječiti i eventualne zloupotrebe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadleženog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev (pisani, putema maila, faksa) uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz).

Iako su do glasanja ostalo još samo četiri dana, jasne slike o tome kako će ono što je propisano na papiru biti provedeno u praksi, zapravo još nema.

Na naše pitanje da li su ispoštovani svi predviđeni rokovi i realizovane sve aktivnosti za Lokalne izbore, kako teku pripreme za izborni dan da li će, u kadrovskom i materijalnom smislu biti moguće osigurati sve ono što je predviđeno Pravilnikom, a odnosi se na mobilne timove, u čijim bi sastavima trebao biti i po jedan medicinski radnik i sl... odgovora iz CIK-a nema danima.

Nije odgovoreno ni na pitanje kako će biti ispoštovana odredba o prisustvu medicinskog radnika u mobilnim timovima, jer, kao što je poznato, ovih dana se ionako suočavaju s ogromnim obimom posla u zdravstvenim ustanovama.

Međutim, o ovim nedoumicama raspravlja se na sjednicama CIK-a, a na jednoj od njih, održanoj prije nekoliko dana, članica Vanja Bjelica-Prutina potencirala je upravo pitanje o tome kako omogućiti da glasaju i oni koji su suspektni, ali nemaju rješenje o izolaciji. Podsjetila je da nadležne službe po tom pitanju nisu baš ažurne.

“Koji su razlozi za to ja ne želim da ulazim, ali je evidentno da postoji značajan broj građana koji imaju pravo glasa, u izolaciji su, a nemaju kod sebe odgovarajuće rješenje. Da bi smo i takvim omogućili da glasaju, rekli smo da je potrebno da se oni nalaze u evidenciji nadležnih organa. Imali smo niz pokušaja, pokušali da saznamo koje službe vode te evidencije, u kojim slučajevima se izdaju rješenja i kakav je procenat onih kojima nisu izdata rješenja”, kazala je Bjelica-Prutina.

Ona je tada predložila da se nadležnim ministarstvima zdravlja dostavi dopis u kojem bi od njih tražili da se obrate nadležnim organima na svojim teritorijama sa preciznim zahtjevom da su dužni- ako to već ne rade, voditi i ažurirati evidenciju zaraženih i suspektnih na COVID te da te podatke dostave izbornoj komisiji na njihov zahtjev, kako bi odredbe iz pravilnika mogle biti inmplementirane.

“Važno je da ovo što smo mi propisali bude provedeno. Da li će biti provedeno – da li nadležni organi vode evidenciju, da li je ažuriraju i da li će je dostaviti OIK-u, mi ne možemo suditi to nije naša odgovornost. Međutim, mislim da mi s naše strane trebamo učiniti sve da nadležne institucije upoznamo s njihovim obavezama”, kazala je Bjelica-Prutina na 73. sjednici CIK-a, održanoj 4. novembra.

S njenim konstatacijama složio se predsjednik CIK-a Željko Bakalar, kazavši da treba da obavijeste i lokalne izborne komisije da one trebaju da se obraze ministarstvima, zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja…

“Imamo informacije, prema onome što smo mi uspjeli prikupiti s terena da je u različitim administrativnim jedinicama različito postupanje po pitanju činjenice ko vodi i ažurira te evidencije. Da ni gubili vrijeme i tragali za nadležnim institucijama, predlažem da pored toga što ćemo se mi obratiti nadležnim ministsratvima - zavodima za javno zdravstvo smo se već obratili i imamo neke povratne informacije - uputimo i jedan cirkularni dopis izbornim komisijama osnovnih izbornih komisija, da i oni pokušaju stupiti u kontakt u svojim opštinama i gradovima sa nadležnim institucijama kako bi se detektovalo koja je prava adresa, da se do dana izbora dostave ti spiskovi”, naveo je tada Bakalar.

Podsjećamo, Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini na kojima se bira lokalna vlast održaće se 15. novembra ove godine. Takođe, ove godine konačno će se održati i izbori u Mostaru, i to 20. decembra.

 

Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.