Incko potvrdio da mu traže zamjenu, favorit Nijemac


Objavljeno: 2020-12-26 09:02Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko potvrdio je večeras da se traži zamjena za njega, a dodao je u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, da je favorit bivši ministar poljoprivrede Njemačke Kristijan Šmit. 


Foto: Valentin Incko

On je bečkom dnevniku Standard i APA rekao da je Njemačka iznijela interesovanje za njegovu funkciju.

 

– Lično bih nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika – kazao je Incko.Prema njegovim riječima, već par godina Rusija odbija da podrži odluke Savjeta za primjenu mira (PIC) koji je nadležan za visokog predstavnika.

 

Standard ukazuje da je Moskva za ukidanje funkcije visokog predstavnika i da zbog toga nije bilo do sada zamislivo novo postavljanje na to mjesto.

 

Ausrijski mediji prenijeli su pisanje bosanskih medija da je ambasadorka Njemačke u Sarajevu razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem o Šmitu.

 

Standard ukazuje da je Incko od međunarodne zajednice često ostavljan na cjedilu, iako je bio napadan od nacionalista.

 

Takođe list navodi i da je kandidat za njegovo mjesto Šmit blizak hrvatskom HDZ.

 

– Prije godinu dana je Šmit dobio orden Ante Starčević od premijera Andreja Plenkovića. Dok Plenković lično nije nacionalista, njegov HDZ u susjednoj BiH je radikalno nacionalistička stranka i tamošnji lider Dragan Čović, koji se udružio sa Miloradom Dodikom, podržan je i od Rusije – tvrdi Standard.Incko je u intervju APA krajem novembra rekao da za budućnost BiH nije presudna promjena visokog predstavnika nego “promjena paradigme“.

 

– Ono sto je potrebno jeste nova i stabilna politika prema BiH na liniji Bajden-Brisel-Berlin – kazao je Incko tada.


Izvor: Tanjug

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.